Οι κινήσεις των πρακτόρων βήμα βήμα

Δύο απόστρατοι αναλύουν τις σκηνές της επίθεσης και τα πιθανά σφάλματα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούν να προκαλούν έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ. Η «Κ» συνομίλησε με άλλους δύο πρώην πράκτορες της Secret Service, τον πρώην υποδιευθυντή Αλβιν Σμιθ και τον πρώην ειδικό πράκτορα με ευθύνη την προστασία Αμερικανών προέδρων, Μαρκ Λόουερι.

Το κύριο ερώτημα που τέθηκε στους δύο βετεράνους πράκτορες αφορά το σχέδιο φύλαξης που τίθεται σε εφαρμογή στις ομιλίες του προέδρου και των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ειδικό επί του πεδίου Μαρκ Λόουερι, «η υπηρεσία επιχειρεί πριν από την επίσκεψη του φυλασσόμενου προσώπου μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του χώρου, από το αεροδρόμιο μέχρι τη διαδρομή μεταφοράς προς τον συγκεκριμένο χώρο. Η περίμετρος του χώρου είναι πολύ κρίσιμη. Εφαρμόζεις την εξωτερική περίμετρο όσο πιο μακριά νομίζεις και αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου δεν μπορείς να προστατεύσεις μεγάλο μέρος της εξωτερικής περιμέτρου, τότε τοποθετείς κάτι για να εμποδίσει τη θέα από κάποιον έξω από αυτή την περίμετρο».

«Η θέα του εδάφους από ψηλά», συνεχίζει ο κ. Λόουερι, «είναι πάντα κάτι στο οποίο εστιάζει η υπηρεσία. Επειτα έρχεται η ομάδα καταπολέμησης σκοπευτών, κάνουν μια έρευνα του ίδιου του χώρου, το χωρίζουν σε ζώνες και εντοπίζουν τις περιοχές που προκαλούν υποψίες. Σίγουρα αυτό το κτίριο θα ήταν μια περιοχή “ανησυχίας” και αυτές οι ομάδες δουλεύουν με βάση την έννοια της εξωτερικής, μεσαίας και εσωτερικής περιμέτρου».

Ο πρώην υποδιευθυντής της Secret Service, κ. Σμιθ, αναφέρει στην «Κ» πως «υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι το κτίριο δεν ήταν επαρκώς καλυμμένο. Μαθαίνουμε ότι αυτό το κτίριο ήταν στο οπτικό πεδίο και στην αρμοδιότητα μιας από τις ομάδες καταπολέμησης σκοπευτών. Επίσης, το συγκεκριμένο κτίριο δεν ήταν ασφαλισμένο από το έδαφος. Θα έπρεπε να υπάρχει είτε ένας πράκτορας είτε ένας αστυνομικός της τοπικής αστυνομίας στην οροφή του κτιρίου ή σε οποιοδήποτε σημείο πρόσβασης σε αυτό».

Οι κινήσεις των πρακτόρων βήμα βήμα-1
«Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του τέως προέδρου και πρέπει να μάθουμε τι συνέβη», τονίζει ο Μαρκ Λόουερι, πρώην ειδικός πράκτορας με ευθύνη την προστασία Αμερικανών προέδρων.

Ο δράστης και η βολή

Με τον Τόμας Κρουκς να σημαδεύει τον τέως πρόεδρο από απόσταση περίπου 130 μέτρων, πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας αρχάριος σκοπευτής θα δυσκολευόταν να πετύχει τον στόχο του. Με πάνω από 20 χρόνια θητείας και εμπειρίας στον χειρισμό όπλων, ο κ. Λόουερι υπογραμμίζει ότι «δεν χρειάζεται να είσαι εκπαιδευμένος σκοπευτής για να κάνεις αυτή τη βολή, αν έχεις εξοικείωση με το όπλο. Ο Κρουκς ήταν αρκετά εξοικειωμένος». Σύμφωνα με τον Αλβιν Σμιθ, «υπάρχουν στοιχεία ότι ο δράστης είχε προσπαθήσει να μπει σε μια ομάδα σκοποβολής και ότι πήγαινε σε σκοπευτήρια και έκανε εξάσκηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα τουφέκι AR-15 είναι αρκετά εύκολο στη χρήση».

«Δεν χρειάζεται να είσαι εκπαιδευμένος σκοπευτής για να κάνεις αυτή τη βολή αν έχεις εξοικείωση με το όπλο. Ο Κρουκς ήταν αρκετά εξοικειωμένος».

Με τα κίνητρα που όπλισαν το χέρι του Τόμας Κρουκς να παραμένουν αδιευκρίνιστα, ο πρώην υποδιευθυντής της υπηρεσίας Αλβιν Σμιθ αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία και συνθέτει το προφίλ του δράστη. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Κρουκς έκανε έρευνα πριν από το γεγονός, γνωρίζουμε ότι προσπάθησε να αποκτήσει φωτογραφίες του τέως προέδρου Τραμπ, του προέδρου Μπάιντεν και του διευθυντή του FBI. Είχε κάνει ακόμη έρευνα στο Διαδίκτυο και για την κατάθλιψη».

«Συνήθως διαπιστώνουμε», σχολιάζει ο κ. Σμιθ, «ότι οι μοναχικοί λύκοι είναι απόκληροι, και στην περίπτωση αυτού του ατόμου υπάρχουν πληροφορίες ότι ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού. Νομίζω ότι αυτό που θα δούμε στο τέλος είναι ότι αυτό το άτομο πιθανόν να είχε κάποια ψυχικά προβλήματα και ίσως απλά προσπάθησε να γίνει διάσημο».

Ενα από τα στοιχεία που επικρίθηκαν έντονα από τον Τύπο ήταν η επάρκεια των πρακτόρων που επιχειρούσαν στον χώρο. Και οι δύο βετεράνοι συμφωνούν ότι οι πράκτορες στο πεδίο αντέδρασαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο καλύπτοντας με το σώμα τους τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Σμιθ αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «αυτό που είδατε είναι ότι κάλυψαν και απομάκρυναν τον φυλασσόμενο. Αρχικά τον μετέφεραν στο έδαφος για να βεβαιωθούν ότι η επίθεση είχε τελειώσει. Επιτόπου τον αξιολόγησαν ιατρικά για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχε άλλος πυροβολισμός ή περαιτέρω τραυματισμός που δεν γνώριζαν, καθώς αν τον μετακινούσαν και είχε δεύτερο τραυματισμό αυτός θα επιδεινωνόταν και στην πραγματικότητα θα έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο. Μόλις τον αξιολόγησαν ιατρικά, ετοιμάστηκαν να τον μετακινήσουν».

Ο κ. Λόουερι υπερθεματίζει, σημειώνοντας ότι «αν παρατηρήσετε, οι πράκτορες φώναξαν “hawkeye (γεράκι)” και αναπτύχθηκε αριστερά και δεξιά της εξέδρας η οπλισμένη ομάδα κρούσης (CAT). Πήγαν εκεί για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποιον που μπορεί να προσπαθούσε να βλάψει τον Τραμπ, καθώς και να βεβαιωθούν ότι ο δρόμος προς τη θωρακισμένη λιμουζίνα ήταν ελεύθερος».

Με το ζήτημα της «καθυστερημένης» απομάκρυνσης του τέως προέδρου να επανέρχεται, ο κ. Σμιθ τονίζει ότι «το γεγονός ότι παρέμειναν στη σκηνή για λίγη ώρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται, αλλά τον έβγαλαν από τη σκηνή και τον πήγαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο και αυτό είναι το ζητούμενο». «Στο τέλος της ημέρας η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και πρέπει να μάθουμε τι συνέβη», καταλήγει ο κ. Λόουερι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT