Ε.Ε. για Κυπριακό: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση

Ε.Ε. για Κυπριακό: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση

Εκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές - και ιδιαίτερα στην Τουρκία - για μια ειρηνική διευθέτηση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πενήντα χρόνια μετά υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανακοίνωσή της με αφορμή την μαύρη επέτειο, ενώ απευθύνει έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ιδιαίτερα προς την Τουρκία για μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτή την εβδομάδα έχουμε την επέτειο των τραγικών γεγονότων του 1974, τις συνέπειες των οποίων βιώνουμε ακόμα, μισό αιώνα μετά» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. για να προσθέσει ότι «χάθηκε αρκετός χρόνος».

«Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. παραμένει διχοτομημένη, γεγονός με σημαντικές συνέπειες πρωτίστως και κυρίως, για τον λαό της Κύπρου» τονίζει και υπογραμμίζει «μια επιβεβλημένη διχοτόμηση δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί λύση. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μια ενωμένη Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών υπό τα Ηνωμένα Έθνη, χρειάζεται επειγόντως ειλικρινής δέσμευση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, περιλαμβανομένων των δύο κυπριακών κοινοτήτων και ιδιαίτερα της Τουρκίας για μια ειρηνική διευθέτηση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών αλλαγών και κρίσεων, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φτάσουμε σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για όλους τους λαούς της Κύπρου και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ε.Ε..

«Το Ευρωκοινοβούλιο πρόθυμο να αναλάβει ενεργό ρόλο»

Την περασμένη Τετάρτη, αμέσως μετά την επανεκλογή της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε ότι το κοινοβουλευτικό όργανο της Ε.Ε. είναι πρόθυμο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο ζήτημα, κάνοντας αναφορά στα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου.

«Εχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που με τεχνητό τρόπο χωρίστηκε η Κύπρος στα δύο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε η γενιά που θα είναι σε θέση να βρει ένα δρόμο προς τα μπρος υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Πρέπει, επιτέλους, να κλείσουμε το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης, με μια βιώσιμη λύση σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές μας αξίες».

Εκθεση φωτογραφίας στις Βρυξέλλες

«50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει η Κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε.. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT