Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή μία ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή μία ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

Ο Τούρκος πρόεδρος δίνει το «παρών» σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα πρόκληση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, όπου δίνει το «παρών» σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι «η βόρεια Κύπρος είναι η κόρη του ματιού μας, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας»

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «στο νότιο τμήμα επικρατεί μια κακομαθημένη λογική και θεωρούν τον εαυτό τους ως τους κυρίαρχους του νησιού. Είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση όπου ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμμετέχει στις τελετές μνήμης των τρομοκρατών της ΕΟΚΑ, τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιθέσεις όταν ταξιδεύουν στο Νότο, φυλακίζονται και πυρπολούνται τα τζαμιά».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, αναφέροντας τα εξής: «Τις προάλλες, δυστυχώς έκανε δηλώσεις και o υπουργός Άμυνας της Ελλάδας που δεν χωράει ο νους. Με τον κ. Μητσοτάκη βρεθήκαμε στο εξωτερικό και του είπαμε “εμείς στις 20 Ιουλίου θα είμαστε στη βόρεια Κύπρο, κι έμαθα πως εσύ θα είσαι στο νότο, μάλλον δεν θα μας παρενοχλήσεις όπως ο Δένδιας” και μας είπε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Kαι είπαμε αφού δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και συνεχίζουμε».

«Eμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και να φέρουμε τη λύση για να έρθει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Δεν αφήνουμε στον αέρα ποτέ κανένα χέρι που απλώνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης. την καλη μας θέληση την δειξαμε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας».

«Λέμε: “αν θέλετε λύση επικυρώστε τα κυρίαρχα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Κι εύχομαι πως θα δούμε τις ημέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών θα επισκεφθούν μια μέρα τα δυο κράτη στο νησί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που εξέφρασε και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. «Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ενισχύση στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος», δήλωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η «Κ», η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού την ημέρα της μαύρης επετείου 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού, έχει έναν σημαντικό συμβολισμό, καθώς στοχεύει να αναδείξει τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη δέσμευσή της στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο, ωστόσο και ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT