Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά την ισραηλινή επίθεση στην Υεμένη

Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά την ισραηλινή επίθεση στην Υεμένη

Για μια «νέα, επικίνδυνη φάση» κάνει λόγο η Χεζμπολάχ - Το μήνυμα Νετανιάχου και οι απειλές των ανταρτών της Υεμένης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ προειδοποίησε σήμερα το βράδυ ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι – συμμάχων της Χεζμπολάχ – στην Υεμένη, σηματοδοτούν μια «επικίνδυνη» καμπή, εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανόητη ενέργεια του σιωνιστή εχθρού προαναγγέλλει μια νέα, επικίνδυνη φάση στη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους της Υεμένης.

«Αντίποινα στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ»

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση σε στόχους των ανταρτών Χούθι στη πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι Υεμενίτες αντάρτες, σε μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, σε αντίποινα για τις εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ» από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για τα πρώτα πλήγματα στην Υεμένη για τα οποία το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών υποδομών. Συμπλήρωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους πριν από τις επιδρομές, οι οποίες ο στρατός τόνισε ότι διεξήχθησαν από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε ότι το λιμάνι που βομβαρδίστηκε σήμερα από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Υεμένη χρησιμοποιείτο ως σημείο εισόδου από τους Χούθι για να παραλαμβάνουν ιρανικά όπλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι το πλήγμα, που έγινε σε απόσταση περίπου 1.800 χλμ από τα σύνορα του Ισραήλ, αποτελεί μια υπενθύμιση στους εχθρούς ότι δεν υπήρχε μέρος που να μην μπορούσε να φτάσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα»

Από την πλευρά τους οι Υεμενίτες αντάρτες προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα» για τις σημερινές επιθέσεις του, που σύμφωνα με τους ίδιους προκάλεσαν θύματα. Οι Χούθι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι.

Ενας ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Χοντέιντα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επίθεση έπληξε «εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στη Χοντέιντα και είχε στόχο «να πιέσει την Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει» τους Παλαιστίνιους.

«Εχθρικές επιδρομές» προκάλεσαν θύματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Χούθι, χωρίς να δώσει ακριβή απολογισμό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massirah μετέδωσε εικόνες με άμαχους πολίτες της Υεμένης να λαμβάνουν πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία μετά τις ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με το δίκτυο. Ορισμένοι φαίνονταν να έχουν επιδέσμους και να είναι ξαπλωμένοι σε φορεία. Ένας άνδρας που μίλησε στο Al-Massirah είπε ότι πολλοί από τους τραυματίες ήταν λιμενικοί.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μια τεράστια φωτιά και τεράστιες ζημιές στο λιμάνι. Μια πελώρια στήλη μαύρου καπνού υψωνόταν στον ουρανό, σύμφωνα με εικόνες του Al-Massirah. «Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που καίει δεξαμενές πετρελαίου του λιμανιού», μετέδωσε.

«Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση, λέγοντας ότι αυτή ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Χούθι. «Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT