Βαρκελώνη: Σχέδια για αύξηση του τουριστικού φόρου στους επιβάτες κρουαζίερας

Βαρκελώνη: Σχέδια για αύξηση του τουριστικού φόρου στους επιβάτες κρουαζίερας

Θα αφορά μόνο αυτούς που επισκέπτονται την ισπανική πόλη για μερικές ώρες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να αυξήσει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέπτονται την πόλη για λιγότερες από 12 ώρες. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια ακόμα προσπάθεια του σοσιαλιστή δημάρχου της πόλης, Τζομ Κολμπόνι να αντιμετωπίσει «τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού».

Ο Κολμπόνι έχει λάβει από την ανάλυψη των καθηκόντων του πέρσι, σειρά μέτρων για τον περιορισμό του υπερτουρισμού και τη βελτίωση της στεγαστικής κατάστασης για τους κατοίκους της πόλης. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα τερματίσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες έως το 2028. 

Σήμερα, σε συνέντευξή του στην El País, ο Κολμπόνι δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αυξήσει τον φόρο που πληρώνουν οι επιβάτες κρουαζιέρας, ο οποίος είναι τώρα 7 ευρώ την ημέρα, για να διασφαλίσει ότι η πόλη θα επωφεληθεί από τις σύντομες επισκέψεις τους.

«Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που είναι ανοιχτή στους επισκέπτες και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας της», δήλωσε ο Κολμπόνι στην ισπανική εφημερίδα. «Τούτου λεχθέντος, είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει ο μαζικός τουρισμός για την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσω μέχρι τέλους με την απαγόρευση των τουριστικών διαμερισμάτων το 2028. Πρόκειται επίσης να αυξήσουμε σημαντικά τον φόρο για τους ανθρώπους που κάνουν κρουαζιέρα», πρόσθεσε.

«Οταν πρόκειται για επιβάτες κρουαζιέρας – που επισκέπτονται την πόλη για λιγότερο από 12 ώρες – έχεις μια εντατική χρήση του δημόσιου χώρου χωρίς κανένα όφελος για την πόλη και έχεις μια αίσθηση κατάληψης και κορεσμού. Θέλουμε έναν τουρισμό που να σέβεται τον προορισμό του», είπε ο δήμαρχος χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αύξησης του φόρου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT