Εκτός κούρσας ο Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε ότι αποσύρεται

Εκτός κούρσας ο Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε ότι αποσύρεται

«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να κάνω πίσω», αναφέρει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο 81χρονος.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνοντας τέλος στις σχετικές φημολογίες που είχαν «πάρει φωτιά» τα τελευταία 24ωρα, ο 81χρονος Αμερικανός ηγέτης Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τελικώς σήμερα ότι αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω ως πρόεδρος. Και παρόλο που πρόθεσή μου ήταν να ζητήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να κάνω πίσω και να επικεντρωθώ στην ολοκλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το χρονικό διάστημα που μένει.» 

«Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου. Για την ώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο πολύ για να με δουν να επανεκλέγομαι. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτήν την πορεία […] Επίσης, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Πιστεύω σήμερα αυτό που πίστευα πάντα: Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική όταν το κάνουμε μαζί. Θα πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.», συνεχίζει ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή του.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το προεδρικό περιβάλλον, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να άλλαξε γνώμη κυριολεκτικά τις τελευταίες ώρες. Εως και το βράδυ του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), ο 81χρονος Δημοκρατικός φέρεται να έλεγε ότι θα παραμείνει στην κούρσα με στόχο την επανεκλογή του στην προεδρία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, αυτός άλλαξε στάση αιφνιδιάζοντας πολλούς από τους στενούς συνεργάτες, όπως αναφέρει το Reuters.

Με την ανακοίνωση αυτή κλείνει ένας κύκλος -όπως είναι εν προκειμένω εκείνος της προεδρικής υποψηφιότητας του 81χρονου Μπάιντεν- και ανοίγει παράλληλα ένας νέος όπως είναι εκείνος της εκλογής/επιλογής του ή της υποψηφίου που θα πάρει στη θέση του το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Θα είναι, άραγε, η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ή μήπως κάποιος άλλος; 

Ο ίδιος ο Μπάιντεν παρουσιάστηκε πάντως σήμερα να προκρίνει ως αντικαταστάτριά του στην κούρσα για την προεδρία τη νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την οποία έσπευσαν να στηρίξουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον. 

Η ίδια η Κάμαλα Χάρις ξεκαθάρισε, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, ότι ενδιαφέρεται για το προεδρικό χρίσμα της παράταξης. «Είναι τιμή μου που έχω την έγκριση του Προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτήν την υποψηφιότητα […] Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα – και να ενώσω το έθνος μας – για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του», σημειώνει η Χάρις στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο κομματικό συνέδριο των Δημοκρατικών αναμένεται τον Αύγουστο (19-22 Αυγούστου) στο Σικάγο, ενώ οι προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT