Πώς είδαν οι ξένοι ηγέτες την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν

Πώς είδαν οι ξένοι ηγέτες την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται πια στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση του 81χρονου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, δεν θα μπορούσαν -προφανώς- παρά να σχολιαστούν από τις ηγεσίες διεθνώς.

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του. Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.»

ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

«Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.»

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΝΤΜΙΤΡΙ ΠΕΣΚΟΦ

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολούθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Η προτεραιότητα για εμάς είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. ο πόλεμος στην Ουκρανία).»

ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ

«Κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη της ζωής σας.»

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ

«Ο φίλος μου πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για τη χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι για εμάς ένας καλός και αξιόπιστος εταίρος. Η απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης.»

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΑΑΚ ΧΕΡΤΣΟΓΚ

«Θέλω να απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον Τζο Μπάιντεν για τη φιλία του και την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας του. Ως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου […] και ως ένας αληθινός φίλος του εβραϊκού λαού, είναι ένα σύμβολο του αδιάρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο λαών μας.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT