Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια

Επανεκκίνηση την ύστατη στιγμή επιχειρούν οι Δημοκρατικοί μετά την απόσυρση Μπάιντεν στην κορύφωση μιας χαοτικής εκστρατείας που στιγματίστηκε από τις ευθείες «βολές» κατά του εν ενεργεία προέδρου της χώρας και πρώην πλέον υποψηφίου τους ως προς τις νοητικές του ικανότητες και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

7' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζουν τα δεδομένα στην προεκλογική κούρσα για την προεδρία στις ΗΠΑ περίπου 100 ημέρες πριν από τις κάλπες. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πήρε γρήγορα τον έλεγχο της εκστρατείας των Δημοκρατικών, όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ. Εξασφάλισε άμεσα την υποστήριξη για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας στη θέση του 81χρονου Μπάιντεν, τόσο του ίδιου του Αμερικανού προέδρου όσο και πλήθους άλλων στελεχών του κόμματος. Αν και κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν έσπευσαν να την «αγκαλιάσουν».

Πολλοί, που με την αποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν, η οποία ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, έπειτα από 24 ημέρες αγωνίας και την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ, ελπίζουν ότι μια εύκολη και απαλλαγμένη από εσωτερικές διαμάχες διαδοχή θα βάλει τέλος στο προεκλογικό χάος και θα ανατρέψει τα δεδομένα σε μια «κούρσα» που, κατά γενική παραδοχή, γέρνει προς τους Ρεπουμπλικανούς, ιδιαίτερα μετά και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόνταλντ Τραμπ, δήλωσαν πως στηρίζουν τη Χάρις.

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια-1

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, άλλωστε, ο δρόμος προς το χρίσμα έμοιαζε ανοιχτός για την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με νοτιοασιατική καταγωγή: κανένας άλλος δεν είχε ανακοινώσει σχέδια να θέσει υποψηφιότητα. Η Χάρις, αφού πήρε τον έλεγχο, επικοινώνησε με τα στελέχη των Δημοκρατικών για να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν, του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ εδώ και 56 χρόνια που αποσύρεται από κούρσα επανεκλογής (το 1968 το είχε κάνει ο Λίντον Τζόνσον), μετονομάστηκε επίσημα σε «Harris for President». Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η Χάρις απέκτησε άμεση πρόσβαση σε λογαριασμό με μετρητά ύψους 96 εκατ. δολ. Ακολούθησε ανακοίνωση των επικεφαλής της εκστρατείας του Μπάιντεν ότι θα εργάζονται στο εξής για λογαριασμό της.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα και να ενώσω τη χώρα μας– για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του», ανέφερε η Χάρις σε δήλωσή της, προσθέτοντας: «Εχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί θα δώσουμε τη μάχη. Και μαζί θα νικήσουμε».

«Η αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν, που για καιρό βρισκόταν στη σκιά του, πασχίζοντας να αφήσει το στίγμα της και να βρει τον δικό της δρόμο, έχει μια ιστορική ευκαιρία: να γίνει η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στον Λευκό Οίκο. Αποχωρώντας και δίνοντάς της την προσωπική του υποστήριξη την Κυριακή 21 Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν στοχεύει να καταστήσει την «παράδοση του χρίσματος αναπόφευκτη», επισημαίνει η γαλλική Le Monde.

Ωστόσο, η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι γεμάτη με νέες προκλήσεις τόσο για τους υποψηφίους για την προεδρία, όποιοι κι αν είναι τελικά, και τα κόμματά τους, όσο και για τους ψηφοφόρους. «Η πιο παράδοξη προεκλογική εκστρατεία του πρόσφατου παρελθόντος στις ΗΠΑ βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στο χάος, με το Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς ξεκάθαρο υποψήφιο –αν και ο Μπάιντεν έσπευσε να ποντάρει στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις– και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στα χέρια ενός ηγέτη που μόλις έχει επιβιώσει από επίθεση και του οποίου οι οπαδοί τον λατρεύουν σχεδόν σαν μεσσιανική φιγούρα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η ισπανική El Pais.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια-2

Οι τελευταίες εξελίξεις βύθισαν το Δημοκρατικό Κόμμα και τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, επισημαίνουν και οι ΝΥΤ. Μη εκλεγμένοι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι θα έχουν τον τελικό λόγο για τον υποψήφιο του κόμματος στο πλαίσιο περίπλοκων διεργασιών.

Εν τω μεταξύ, η Χάρις θα πρέπει να επιλέξει υποψήφιο αντιπρόεδρο, να αναλάβει την εκστρατεία, να ανακτήσει την υποστήριξη των απογοητευμένων ψηφοφόρων που είχαν γυρίσει την πλάτη στον Μπάιντεν και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει σκληρές επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.

Πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η Χάρις θα πρέπει να επιλέξει λευκό άνδρα ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία για να διευρύνει την απήχησή της.

Η ίδια έλαβε την υποστήριξη του Μπάιντεν ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ακολούθησαν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, καθώς και πλήθος άλλων σημαινόντων στελεχών του κόμματος που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην υποψηφιότητά της.

«Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα συνεισφέρει στον εσωκομματικό πλουραλισμό. Αλλά τα μειονεκτήματα θα είναι πολλαπλάσια», σημειώνει η Monde και προσθέσει: «Θα απειλούσε να εντείνει τις διχαστικές τάσεις στους κόλπους ενός κόμματος που βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ οι όποιες εσωκομματικές διαδικασίες, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα συνιστούσαν συναρπαστικό τηλεοπτικό θέαμα, αλλά και τεράστιο πολιτικό ρίσκο για πολλούς από τους αξιωματούχους των Δημοκρατικών».

Ωστόσο, δεν έσπευσαν όλοι οι Δημοκρατικοί να πιέσουν για «στέψη». Ούτε ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ούτε ο Χέικιμ Τζέφρις, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ούτε η εκπρόσωπος Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής που ασκεί σημαντική εξουσία, την υποστήριξαν, ενώ ο Ομπάμα ζήτησε «πιο ανταγωνιστική διαδικασία» για την επιλογή υποψηφίου.

«Θα πλεύσουμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», δήλωσε. «Αλλά έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία του κόμματός μας ως προς το ότι θα είναι σε θέση να αναπτύξει διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος.

Η Χάρις δήλωσε πάντως την Κυριακή ότι έχει στόχο «να κερδίσει την υποψηφιότητα».

Υστατη ευκαιρία

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια-3

Πολλοί Δημοκρατικοί ένιωσαν ενθουσιασμό και ανακούφιση, καθώς βλέπουν ευκαιρία ανάκαμψης έπειτα από σχεδόν ένα μήνα εσωκομματικών συγκρούσεων και ενώ φαινόταν πως οδεύουν προς καταστροφική ήττα.

«Οι Δημοκρατικοί έχουν μία επιλογή: να ενωθούν και να κερδίσουν ή να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον και να χάσουν», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπέρμιγχαμ της πολιτείας της Αλάσκας Ράνταλ Λ. Γούντφιν, προτρέποντας το κόμμα του να «αγκαλιάσει» τη Χάρις.

Ο Γούντφιν, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν τώρα «την ευκαιρία να αποκτήσουν νεότερο ψηφοδέλτιο».

Η Χάρις θεωρείται ικανή να αυξήσει τον ενθουσιασμό στη βάση των Δημοκρατικών, ωστόσο παραμένει αβέβαιο το αν η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά στην εκστρατεία της. Είναι μαύρη από την Καλιφόρνια, φιλελεύθερο προπύργιο, και πολλοί έθεσαν το ερώτημα για το εάν «είναι η χώρα έτοιμη για μια ιστορική πρωτιά».

Το 2020, οι ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μπάιντεν, την υποψηφιότητα του οποίου θεώρησαν την ασφαλέστερη επιλογή έναντι του Τραμπ. Μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ, το κόμμα φαίνεται έτοιμο να αγκαλιάσει τη Χάρις, παρότι πολλοί θεωρούν ότι ο δρόμος προς τη νίκη δεν θα είναι εύκολος ούτε για εκείνη.

Σύμφωνα με ανάλυση πρόσφατων δημοσκοπήσεων, η Χάρις υστερούσε ελάχιστα έναντι του Τραμπ στις κορυφαίες πολιτείες, αν και υπερείχε έναντι του Μπάιντεν μεταξύ των Αφροαμερικανών και των νεότερων ψηφοφόρων, καθώς και μεταξύ των γυναικών.

Η υποψηφιότητα της 59χρονης Χάρις θα δυσχέραινε επίσης τον 78χρονο Τραμπ, ο οποίος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια υποψήφια δεκαετίες νεότερή του, πιο δραστήρια από τον Μπάιντεν και πιο ικανή στο να χειρίζεται το πολιτικό ζήτημα όπου οι Δημοκρατικοί έχουν υπεροχή, το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Τραμπ την έχει επίσης υποστηρίξει στο παρελθόν: έκανε δύο δωρεές συνολικής αξίας 6.000 δολ. για τις υποψηφιότητές της για τη θέση της γενικής εισαγγελέως της Καλιφόρνιας το 2011 και το 2013.

Πλήθος Δημοκρατικών εξέδωσε δηλώσεις υποστήριξης την Κυριακή. Η πρώην βουλευτής Μπρέντα Λόρενς από το Μίσιγκαν δήλωσε ότι οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι για τον Μπάιντεν είχαν συχνά να κάνουν με την ηλικία του και όχι με τις πολιτικές του.

Παράλληλα, αρκετές οργανώσεις, όπως η Emily’s List, η οποία υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς που έχουν υπερασπιστεί το δικαίωμα των αμβλώσεων, τάχθηκαν υπέρ τη Χάρις. Το ίδιο έπραξε και η ισχυρή συνδικαλιστικά Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων.

Εάν δεν αμφισβητήσει κάποιος τη Χάρις, η διαδικασία να λάβει το χρίσμα θα προχωρήσει ομαλά. Προς το παρόν πρέπει να απευθυνθεί στους περισσότερους από 4.600 αντιπροσώπους του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Πρόκειται για στελέχη του κόμματος, γερουσιαστές, πολιτικούς ακτιβιστές και εθελοντές του κόμματος.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να διεξαχθεί online ψηφοφορία για την επιλογή του υποψηφίου προτού οι αντιπρόσωποι συγκεντρωθούν στο Σικάγο για το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο στις 19 Αυγούστου.

Αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί – To «στοίχημα» της Κάμαλα Χάρις και τα εμπόδια-4

Σχεδόν αμέσως η Χάρις βρέθηκε αντιμέτωπη με επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι συνέβαλε στην απόκρυψη των «αδυναμιών του Μπάιντεν», ενώ επισήμαναν επίσης τις ευθύνες της για φερόμενες «αποτυχίες της διακυβέρνησης Μπάιντεν».

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, οι οποίοι ερευνούν και το ιστορικό της ως εισαγγελέως, σχεδιάζουν επίσης να της επιτεθούν κατηγορώντας την για «αδύναμες θέσεις σε ζητήματα εγκληματικότητας και συνόρων».

Μία ώρα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν, η εκστρατεία του Τραμπ «Make America Great Again» παρουσίασε σποτ κατά της Χάρις που επρόκειτο να αρχίσει να προβάλλεται σε τρεις πολιτείες – Αριζόνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια.

«Η Κάμαλα ήταν στο κόλπο», λέει ο αφηγητής της διαφήμισης, προσθέτοντας: «Κάλυψε την προφανή διανοητική παρακμή του Τζο».

Εκστρατεία κατά του Τραμπ

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί, έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών συγκρούσεων, δείχνουν έτοιμοι πλέον να αναπροσαρμόσουν την εκστρατεία τους θέτοντας ζήτημα «δημοψηφίσματος για τον Τραμπ» και όχι υπέρ του δικού τους ψηφοδελτίου.

«Το παιχνίδι έχει αρχίσει για εμάς», δήλωσε ο Μπράντλεϊ Μπέιτσοκ, στέλεχος των Δημοκρατικών, προσθέτοντας: «Ξεκινάμε εκστρατεία κατά του Τραμπ και πάμε σε πόλεμο».

Με πληροφορίες από NYT, El Pais, Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT