Βρετανία: Ο πρώην υπουργός Εργασίας Μελ Στράιντ υποψήφιος αρχηγός των Τόρις

Βρετανία: Ο πρώην υπουργός Εργασίας Μελ Στράιντ υποψήφιος αρχηγός των Τόρις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφιος για την αρχηγία του παραπαίοντος Συντηρητικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να είναι ο σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο κ. Στράιντ ήταν ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης των Συντηρητικών ως υπουργός Εργασίας και Συντάξεων από το 2022 έως τις αρχές του μηνός, όταν και η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα την αποχώρησή του από την ηγεσία των «Τόρις», προκαλώντας την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού στους Συντηρητικούς για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία, αφότου αποχώρησε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Στράιντ θεωρείται ένας από τους ήπιους πολιτικούς, που δεν ήταν από τους θεωρούμενους δελφίνους στο κόμμα, και μια υποψήφιότητά του θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά.

Ο ίδιος απέφυγε να δεσμευθεί σχετικά μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Sky News, λέγοντας όμως ότι θα λάβει τη σχετική του απόφαση «πολύ σύντομα, σεβόμενος τις διαδικασίες του κόμματος».

Διαδικασία και αντίπαλοι

Το Συντηρητικό Κόμμα προβλέπεται να ανακοινώσει τους όρους διεξαγωγής της κούρσας για τον διάδοχο του Ρίσι Σούνακ εντός της εβδομάδας.

Μεταξύ των αντιπάλων του κ. Στράιντ για την ηγεσία των Συντηρητικών αναμένεται να είναι κορυφαίοι υπουργοί των Συντηρητικών, όπως η Κέμι Μπάντενοχ, ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο Ρόμπερτ Τζένρικ, η Πρίτι Πατέλ, ο Τομ Τούγκεντατ, αλλά και η δεξιότερη Σουέλα Μπράβερμαν, που εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο απορρόφησης του αμφιλεγόμενου (στην καλύτερη περίπτωση) Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτη του Brexit.

Κάποιοι πάντως δεν αποκλείουν και επιστροφή του Ντέιβιντ Κάμερον...

Με πληροφορίες από Sky News, Telegraph, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT