Νετανιάχου: To Ισραήλ θα παραμείνει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος

Νετανιάχου: To Ισραήλ θα παραμείνει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ στη σκιά της απόφασης του Τζο Μπάιντεν να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σήμερα, Δευτέρα, πριν πετάξει για την Ουάσιγκτον, όπου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η επίσκεψη, η πρώτη του Νετανιάχου στον σημαντικότερο διεθνή σύμμαχό του αφότου επέστρεψε για έκτη θητεία ως πρωθυπουργός στο τέλος του 2022, επισκιάστηκε από την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ευχαριστήσει τον Μπάιντεν για όλα όσα έχει κάνει για το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και θα συζητήσει μαζί του ζητήματα όπως η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, η ήττα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και η αντιμετώπιση του Ιράν και των εντολοδόχων του στην περιοχή.

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, εφόσον ο 81χρονος πρόεδρος έχει συνέλθει από την COVID. Ο Νετανιάχου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

«Μαζί σήμερα, αύριο και για πάντα»

«Θα πω στους φίλους μου και στις δύο πλευρές ότι ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξει ο αμερικανικός λαός ως επόμενο πρόεδρο, το Ισραήλ παραμένει ο απαραίτητος και ισχυρός σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

«Αυτή την εποχή του πολέμου και της αβεβαιότητας είναι σημαντικό οι εχθροί του Ισραήλ να γνωρίζουν ότι η Αμερική και το Ισραήλ στέκονται μαζί σήμερα, αύριο και για πάντα», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι θέλει να «εδραιώσει τη διακομματική υποστήριξη που είναι τόσο σημαντική για το Ισραήλ».

Επειτα από αρκετούς μήνες ψυχρών σχέσεων με την Ουάσιγκτον για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε την επίθεσή του στη Γάζα, η επίσκεψη προσφέρει στον Νετανιάχου ευκαιρία για βελτίωση σχέσεων.

Η ομιλία του στο Κογκρέσο αναμένεται να επικεντρωθεί στον συντονισμό της ισραηλινής και της αμερικανικής αντίδρασης στην ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ο πόλεμος στη Γάζα να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η ομιλία του είναι πιθανό να είναι λιγότερο αιχμηρή από αντίστοιχη του 2015 στο Κογκρέσο, όταν είχε επικρίνει τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα, έως τότε προέδρου, για πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Πιέσεις για επανάληψη των συνομιλιών

Οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ για την επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και η απειλή των ΗΠΑ να «παγώσουν» τις παραδόσεις όπλων, υπογραμμίζουν την αντίληψη που έχει επικρατήσει στο Ισραήλ ότι οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον έχουν αποδυναμωθεί υπό τον Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες διαδηλωτών στο Ισραήλ που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Μεταξύ άλλων, επιδιώκει να δείξει ότι, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί και παρά τις διαμαρτυρίες, εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης της χώρας και να υποστηρίζεται, διατηρώντας ισχυρές σχέσεις με την Αμερική», δήλωσε ο Γιονατάν Φρίμαν, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Η πρόσκληση προς τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου –σπάνια τιμή που γενικά επιφυλάσσεται για τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ– ενορχηστρώθηκε από τη ρεπουμπλικανική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι δεν δείχνει επαρκή υποστήριξη στο Ισραήλ.

Οι σχέσεις με τον Τραμπ και οι διαμαρτυρίες

Δεν υπήρξαν άμεσες ενδείξεις ότι ο Νετανιάχου θα συναντήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο τους δημιούργησαν στενή σχέση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, αλλά έκτοτε ο τέως πρόεδρος επέκρινε τον Νετανιάχου και δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί γρήγορα.

Αν και η υποδοχή του στο Κογκρέσο θα πρέπει να είναι γενικά θερμή, οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η υποδοχή του Νετανιάχου εκτός της επίσημης Ουάσιγκτον μπορεί να είναι εχθρική.

Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ σχεδιάζουν διαμαρτυρίες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη. Η αστυνομία αναμένει «μεγάλο αριθμό διαδηλωτών» και προβαίνει σε πρόσθετες ρυθμίσεις ασφαλείας, αλλά γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν γνωστές απειλές.

Το Ισραήλ έχει απομονωθεί διεθνώς λόγω της εκστρατείας του στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 39.000 Παλαιστινίων, την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Γνωμοδότηση που εκδόθηκε την Παρασκευή από το Διεθνές Δικαστήριο ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον. Αλλά ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου.

Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες στη Γάζα και θα επέτρεπε την επιστροφή 120 ομήρων –ζωντανών ή νεκρών– που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο, ο οποίος διοικείται από την παλαιστινιακή Χαμάς.

Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε στις πιέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις αποτυχίες της ασφάλειας πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 απήχθησαν στη Γάζα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί τον θεωρούν υπεύθυνο και θα τον καταψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές.

Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται από τη Νόα Αργκαμάνι, όμηρο που διασώθηκε από Ισραηλινούς κομάντος τον περασμένο μήνα. Την παρουσία της έχουν επικρίνει οικογένειες άλλων ομήρων που ισχυρίζονται ότι ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT