Διπλωματικός πόλεμος Ε.Ε. – Ουγγαρίας για τις επισκέψεις Ορμπαν σε Ρωσία και Κίνα

Διπλωματικός πόλεμος Ε.Ε. – Ουγγαρίας για τις επισκέψεις Ορμπαν σε Ρωσία και Κίνα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο και σχεδόν αμέσως μετέβη σε «ειρηνευτική αποστολή» στη Μόσχα και στο Πεκίνο, όπως τη χαρακτήρισε, παρόλο που κανένας από τους εταίρους του στην Ε.Ε. δεν ήταν ενήμερος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επίσημες επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τη θέση της χώρας σχετικά με τον ρόλο της Ε.Ε. στην Ουκρανία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο και σχεδόν αμέσως μετέβη σε «ειρηνευτική αποστολή» στη Μόσχα και στο Πεκίνο, όπως τη χαρακτήρισε, παρόλο που κανένας από τους εταίρους του στην Ε.Ε. δεν ήταν ενήμερος ούτε του είχε δώσει εντολή να το πράξει.

Αποχώρησε επίσης νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να συναντηθεί με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ορμπαν αμφισβήτησε έκτοτε τον ρόλο της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

«Θα συζητήσουμε όσα συνέβησαν και τις θέσεις που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες».

Κάποια κράτη-μέλη θα ήθελαν η Ε.Ε. να επιδείξει σκληρότερη στάση απέναντι στη Βουδαπέστη.

Εξετάζουν μποϊκοτάζ της συνάντησης της Βουδαπέστης

Συγκεκριμένα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουν ή να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή των υπουργών σε άτυπη συνάντηση στη Βουδαπέστη στα τέλη Αυγούστου, αν και υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των χωρών σχετικά με τη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες ότι ο Μπορέλ εκπροσωπεί την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα “εγωιστικά” ταξίδια» έχουν εκνευρίσει πολλούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα πάει στην άτυπη συνάντηση στα τέλη Αυγούστου τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Βουδαπέστη.

«Το να αγνοήσουμε ή να μην επιλέξουμε τον διάλογο θα ήταν λάθος», ανέφερε.

Ο Ορμπαν, επικριτής της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο οποίος έχει τις θερμότερες σχέσεις από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της Ε.Ε. με τον Πούτιν, έχει επίσης επανειλημμένα καθυστερήσει αποφάσεις για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία κατήγγειλε την Ε.Ε. για «λεκτικό καράτε»

Μιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επέκρινε την Ε.Ε..

«Εδώ και εβδομάδες, η εξωτερική γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι ηγέτες κάποιων χωρών της Ε.Ε. τρίζουν τα δόντια τους για την ειρηνευτική μας αποστολή, από απογοήτευση, φθόνο και έκθεση της αποτυχημένης στρατηγικής τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα ταξίδια «άνοιξαν την πόρτα για περαιτέρω διπλωματία».

«Το μόνο που λαμβάνουμε από τους φίλους μας στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη είναι ένα παιδαριώδες μποϊκοτάζ καθιστικής διαμαρτυρίας και λεκτικό καράτε», τόνισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT