Μήνυμα Μπορέλ στη Βουδαπέστη: «Ο,τι πηγαίνει κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε., θα έχει συνέπειες»

Μήνυμα Μπορέλ στη Βουδαπέστη: «Ο,τι πηγαίνει κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε., θα έχει συνέπειες»

Απόφαση του Ζοζέπ Μπορέλ να διεξαχθεί η άτυπη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες αντί της Βουδαπέστης, θα πραγματοποιηθεί τελικά η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της λεγόμενης και Gymnich, στα τέλη Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η εν λόγω απόφαση θεωρείται πολιτικό «μήνυμα» της Ε.Ε. στα αμφιλεγόμενα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, σε Μόσχα και Πεκίνο, στο πλαίσιο «ειρηνευτικών αποστολών» του, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Αν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιχείρησε μεταγενέστερα να διευκρινίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι επρόκειτο για διμερείς συναντήσεις, που δεν έγιναν στο πλαίσιο της τρέχουσας ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, δεν φαίνεται πως κατάφερε να τους πείσει.

«Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμα και εάν αυτό είναι συμβολικό, πως ό,τι πηγαίνει κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε. θα έχει συνέπειες», σημείωσε ο Μπορέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σημερινού συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε τον όρο «μποϊκοτάζ» σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση της άτυπης συνεδρίασης του Gymnich, στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Θα γίνει το άτυπο συμβούλιο» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία αν θα γινόταν στις Βρυξέλλες, στη Βουδαπέστη ή αλλού, καθώς, όπως γνωστοποίησε, υπήρξε πρόταση να διεξαχθεί και σε άλλη πόλη, όμως δεν εγκρίθηκε από τους «27».

«Θα γίνει το άτυπο συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένου και εκείνου που έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

«Πρόκειται για συμβολικό μέτρο» διευκρίνισε ο Μπορέλ, ενώ υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού παραβίασε τις ευρωπαϊκές συνθήκες στη βάση «έλλειψης έντιμης συνεργασίας» με την Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μη μετέχουν επίτροποι στις άτυπες υπουργικές συναντήσεις, που διοργανώνει η ουγγρική προεδρία.

Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον 13 κράτη-μέλη ήθελαν να πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, ενώ πέντε υπουργοί Εξωτερικών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετείχαν και οκτώ εξ αυτών άφησαν τον Μπορέλ να αποφασίσει. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι υπήρξε, πράγματι, πρόταση από την Πολωνία να πραγματοποιηθεί η άτυπη συνεδρίαση σε πόλη της Ουκρανίας, ωστόσο, απορρίφθηκε.

Τα περισσότερα, ωστόσο, κράτη-μέλη –εκτός Ουγγαρίας και Σλοβακίας– στήριξαν την απόφαση να σταλεί ισχυρό μήνυμα στον Βίκτορ Ορμπαν και έτσι, ο Μπορέλ αποφάσισε τελικά να διοργανώσει τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εξάλλου, η Ουγγαρία δεν άλλαξε στάση σε ό,τι αφορά την παροχή 6,5 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ειρήνη (EPF), που εξακολουθεί να «μπλοκάρει».

«Εχασα την ελπίδα μου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ προσθέτοντας ότι ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση των 27 ΥΠ.ΕΞ. ότι αυτή η στάση «αποτελεί ντροπή», αλλά και ότι δεν ξέρει πώς θα επιλυθεί.

Η αντίδραση της ουγγρικής κυβέρνησης, πάντως, στην απόφαση να διοργανωθεί στις Βρυξέλλες τελικά η άτυπη συνεδρίαση, ήταν άμεση. 

Σε ανάρτησή του στο X, o κυβερνητικός εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς, μετέφερε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πίτερ Σιγιάρτο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπισε «επιθετική και πολεμική υστερία» από τους ομολόγους του. 

Χαρακτήρισε επίσης την προσπάθεια «υπονόμευσης» της άτυπης συνάντησης Gymnich «παιδική» δηλώνοντας ότι «η Ουγγαρία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη συνάντηση, αλλά είναι επίσης πρόθυμη να συμμετάσχει εάν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT