Πώς να κάνετε υποφερτά τα meetings

«Οι υπερβολικές συσκέψεις είναι η πληγή των μεγάλων εταιρειών», είπε κάποτε ο Ελόν Μασκ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συναντήσεις εργασίας είναι για πολλούς αγγαρεία ενώ παγκόσμια μελέτη αναφέρει ότι το 72% των συσκέψεων είναι αναποτελεσματικές. Ο Ελον Μασκ είπε κάποτε ότι «οι υπερβολικές συσκέψεις είναι η πληγή των μεγάλων εταιρειών και σχεδόν πάντα χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου». Λίγοι θα διαφωνήσουν.

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, ένα νέο στοιχείο, αυτό των online meetings έγινε «καθημερινότητα», με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς να μεταφέρουν τις συσκέψεις τους στο διαδίκτυο και τους συμμετέχοντες να κάθονται μπροστά από μία κάμερα.

Αρεστές ή μη, οι συσκέψεις με βιντεοκλήσεις ήρθαν για να μείνουν, μέσω του Zoom, του Microsoft Teams και του Google Meet. Μπορούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας να αλλάξουν τη συμμετοχή μας στην «αγγαρεία» των meetings και να γίνει πιο αποτελεσματική;

Στο «κάδρο» η τεχνητή νοημοσύνη

Σε πολλούς δεν αρέσουν οι επαγγελματικές συναντήσεις καθώς οι περισσότερες είναι χρονοβόρες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί, λένε οι ειδικοί, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να προκύψουν ιδέες και να εξεταστούν τα θέματα από άλλη σκοπιά.

Η Jaime Teevan, επικεφαλής επιστήμονας της Microsoft είχε πριν από μερικά χρόνια σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Satya Nadella και τον Sam Altman τον ιδρυτή της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του δημοφιλούς πλέον chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI. Όπως αναφέρει η Teevan ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης που ούρλιαζε από χαρά όταν επέστρεψε στο αυτοκίνητό της.

Μετά από αυτό η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα του μετασχηματισμού πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων. Χαρακτήρισε δε τις δυνατότητες της AI, ως «ποιοτικά διαφορετικές» και «πραγματική ευκαιρία».

Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι της τεχνολογίας των βιντεο-συνεδριάσεων πιστεύουν σίγουρα ότι αυτό ισχύει, και όλοι προσφέρουν πλέον στους χρήστες, βοηθούς με τεχνητή νοημοσύνη. Το Zoom διαθέτει το AI Companion, το Teams το Copilot και το Meet το Duet AI.

Οι λειτουργίες που επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς περιλαμβάνουν ήδη την AI που απομαγνητοφωνεί τη συνάντηση για εσάς, προτείνει ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε, συνοψίζει τη συνάντηση στα βασικά σημεία, σας υπενθυμίζει ποιος άλλος είναι παρών ή, ακόμη και στην περίπτωση του Meet, η AI του παρακολουθεί μια online συνάντηση για λογαριασμό σας.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πριν τις συσκέψεις, θα μπορούσε να έχει χρέη «προπονητή» παρέχοντας ενημέρωση και ανάλυση πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα θα μπορούσε να είναι ένα είδος συντονιστή, που θα δίνει ανατροφοδότηση μετά από μια συνάντηση ακόμα και σε σημεία που διαφεύγουν της προσοχής.

Τα αρνητικά σημεία

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αλάνθαστη και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να μπορέσει να φθάσει σε καλό επίπεδο.

Θα πρέπει να τροφοδοτούνται γρήγορα πληροφορίες όπως, ποιος είναι ο χρήστης, τι δουλειά κάνει, ποιες απαντήσεις είναι πιθανό να θέλει, δηλαδή για να λάβει κανείς σωστές απαντήσεις με τη χρήση AI, θα πρέπει να είναι ερευνητής ή στέλεχος της Microsoft.

Επίσης, ίσως ενοχλήσει κάποιους συναδέλφους το γεγονός ότι κάποιος θα ζητούσε από την τεχνητή νοημοσύνη να παρευρεθεί στο meeting αντ’ αυτού.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT