Τζέικομπ Χάιλμπρουν στην «Κ»: Ο Τραμπ είναι τώρα ο ηλικιωμένος υποψήφιος πρόεδρος

Τζέικομπ Χάιλμπρουν στην «Κ»: Ο Τραμπ είναι τώρα ο ηλικιωμένος υποψήφιος πρόεδρος

Αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα ακολουθήσει την ατζέντα του Project 2025, ενώ ο Βανς θα είναι ο Ντικ Τσέινι της κυβέρνησης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζέικομπ Χάιλμπρουν στην «Κ»: Ο Τραμπ είναι τώρα ο ηλικιωμένος υποψήφιος πρόεδρος-1«Μια νίκη Τραμπ θα είχε επισφραγιστεί μόνο εάν ο Μπάιντεν παρέμενε στην κούρσα», τονίζει στην «Κ» ο συντάκτης του National Interest, ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council, Τζέικομπ Χάιλμπρουν (φωτ.). Θεωρεί ότι η Κάμαλα Χάρις είναι σε θέση να ανατρέψει τα δεδομένα σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τώρα ο ηλικιωμένος υποψήφιος. Χαρακτηρίζει «Ντικ Τσέινι μιας κυβέρνησης Τραμπ» τον Τζέι Ντι Βανς. Υπογραμμίζει ότι αν δεν αστοχούσε ο δράστης της επίθεσης εις βάρος του Τραμπ, θα πυροδοτούσε πολιτική βία με απόηχο που θα εκτεινόταν επί δεκαετίες. Εκτιμά επίσης ότι, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα ακολουθήσει στενά την ατζέντα του Project 2025. Επιπλέον, «δεν θα αποχωρήσει επίσημα από το ΝΑΤΟ, αλλά πολύ απλά θα κηρύξει άκυρο το άρθρο V».

– Πώς μπορεί να επηρεάσει την προεκλογική κούρσα η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν και ποια είναι η δυναμική που μπορεί να έχει η Κάμαλα Χάρις;

– Ο Μπάιντεν υποκλίθηκε στο αναπόφευκτο. Η Χάρις αντιπροσωπεύει μια καινούργια και νεότερη γενιά, ανατρέποντας τα πράγματα για τον Τραμπ, που είναι πλέον ο ηλικιωμένος υποψήφιος. Η Χάρις θα «ηλεκτρίσει» τους ψηφοφόρους των μειοψηφιών και τις γυναίκες. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε τώρα να κερδίσει αυτό που έμοιαζε με βέβαιη ήττα τον Νοέμβριο.

– Ποια θα ήταν τώρα η ιδανική στρατηγική από την πλευρά των Δημοκρατικών; Πώς θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα προγνωστικά;

– Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ανακηρύξουν αμέσως την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως νέα υποψήφια. Θα μεταμορφώσει την κούρσα, καθώς ο Τραμπ θα ήταν πλέον ο παλιός και «γεροξεκούτης» υποψήφιος.

– Πάντως, μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, ορισμένοι θεωρούν ότι στην πραγματικότητα επισφραγίστηκε η νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο. Είναι έτσι;

– Μια νίκη Τραμπ θα είχε επισφραγιστεί μόνο εάν ο Μπάιντεν παρέμενε στην κούρσα, κάτι που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο απίθανο – το τελευταίο διάστημα ο Μπάιντεν βρισκόταν σε πολιτικό ρολόι θανάτου, καθώς κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τον προέτρεπαν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα.

– Πώς θα είχε διαμορφωθεί το σκηνικό αν ο δράστης δεν είχε αστοχήσει;

– Θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει πολιτική βία. Ισως όχι ένας εμφύλιος πόλεμος. Αλλά ο απόηχος θα διαρκούσε επί δεκαετίες, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους φιλελευθέρους για το συμβάν.

– Ποιος θα είναι ο ρόλος του Τζέι Ντι Βανς; Δικαίως θεωρείται ο διάδοχος του Τραμπ;

– Ο Τζέι Ντι Βανς θα είναι ο Ντικ Τσέινι της κυβέρνησης Τραμπ, που σημαίνει ότι θα ασκήσει σημαντικό ρόλο. Είναι ακόμη πιο συντηρητικός από τον Τραμπ και σκοπεύει να καταστρέψει τη δημόσια διοίκηση και να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

– Ο Τραμπ έχει αποστασιοποιηθεί από το Project 2025, το οποίο ωστόσο έχουν εκπονήσει στενοί συνεργάτες του. Θα αποτελέσει την ατζέντα μιας προεδρίας των Ρεπουμπλικανών;

– Ο Τραμπ θα ακολουθήσει πράγματι το Project 2025 όσο πιο στενά μπορεί. Γράφτηκε από πρώην διορισμένους του και θα ήταν ο πνευματικός καθοδηγητής μιας νέας κυβέρνησης Τραμπ. Στην εσωτερική πολιτική, ο Τραμπ θα επιδιώξει να αντιστρέψει οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές πολιτικές στοχεύουν στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, να υπογράψει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων και να συντρίψει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Στην εξωτερική πολιτική, θα ακολουθούσε μια πολύ πιο απομονωτική πορεία, εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό τόσο την Ουκρανία όσο και την Ταϊβάν. Δεν θα αποχωρούσε επίσημα από το ΝΑΤΟ, αλλά πολύ απλά θα κήρυττε άκυρο το άρθρο V.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT