Συγκρατημένη η Ευρώπη, προετοιμάζεται και για Τραμπ

Συγκρατημένη η Ευρώπη, προετοιμάζεται και για Τραμπ

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την Κυριακή την υποψηφιότητά του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο και να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

συγκρατημένη-η-ευρώπη-προετοιμάζετα-563139115

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την Κυριακή την υποψηφιότητά του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο και να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις. Αν και επρόκειτο για μια κίνηση μάλλον αναμενόμενη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι ακόμα και χθες προσπαθούσαν να χωνέψουν την ανατροπή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Επισήμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από εκπρόσωπο ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, καθώς –ως είθισται– δεν σχολιάζονται πολιτικές εξελίξεις και κυρίως σε τρίτες χώρες. «Εύχομαι ό,τι καλύτερο στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, εκείνον που θα λάβει τη θέση του», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας ακόμα και να κατονομάσει την Κάμαλα Χάρις.

Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης, «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η Κάμαλα Χάρις θα λάβει τελικά το χρίσμα», εννοώντας ότι ίσως στο συνέδριο των Δημοκρατικών στα τέλη Αυγούστου προκριθεί άλλος υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος όπως αρκετοί συνάδελφοί του εκφράζουν ανησυχία κυρίως για το πώς θα εξελιχθεί η διατλαντική συνεργασία με πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ερώτημα προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες. «Οι Αμερικανοί πρέπει να αποφασίσουν ποιον θέλουν στον Λευκό Οίκο», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ για να προσθέσει ότι «φυσικά, θα υπάρξει μια σημαντική διαφορά για τις ευρωατλαντικές σχέσεις από το ποιος θα είναι εκεί. Αλλά, εναπόκειται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφασίσουν. Δεν θέλω να παρέμβω. Δεν είναι, άλλωστε, ο ρόλος μας να πούμε στους Αμερικανούς τι πρέπει να κάνουν ή να εκφράσουμε προτιμήσεις για τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο».

Για κάποιους Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει ήδη να σχεδιάζει τη στρατηγική της έναντι των ΗΠΑ στην περίπτωση εκλογής του Τραμπ. Αμέσως μετά την επανεκλογή της, την περασμένη Πέμπτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα για το πώς προετοιμάζεται για την πιθανότητα να αντιμετωπίσει –έναν λιγότερο φιλικό προς την Ε.Ε.– Λευκό Οίκο, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή. Και αυτό φυσικά θα καταστεί εφικτό με τη μείωση των εξαρτήσεών μας. «Χρειάζεται η ενδυνάμωσή μας, η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που έχει η Ευρώπη», σημείωσε.

Η βασική αγωνία της Ε.Ε. αφορά κυρίως τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στο θέμα της στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, αλλά και η γενικότερη στάση της νέας αμερικανικής διοίκησης και σε άλλα ζητήματα ασφάλειας και αυτό δεν εξαιρεί ούτε την Κάμαλα Χάρις, στην περίπτωση που εκείνη ή άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος τελικά κερδίσει τον Τραμπ. Επί της ουσίας, η Ευρώπη θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της σε «αχαρτογράφητα νερά», παραδέχεται Ευρωπαίος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς θα διαχειριστεί ο επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών τις ευρωατλαντικές σχέσεις και τις κοινές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αλλά και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Διόλου τυχαία η ξεκάθαρη στάση του Τζο Μπάιντεν ειδικά σε θέματα δημοκρατίας, ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας και στήριξης της Ουκρανίας επαινέθηκε στις δημόσιες δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, καθώς και των πρωθυπουργών Πολωνίας και Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT