Μαγιόρκα: Στους δρόμους οι κάτοικοι λόγω του μαζικού τουρισμού

Μαγιόρκα: Στους δρόμους οι κάτοικοι λόγω του μαζικού τουρισμού

Η αγανάκτηση κατά του υπερτουρισμού έχει απλωθεί σε πολλές ισπανικές μητροπόλεις, δημοφιλείς προορισμούς, από τη Μαγιόρκα και τη Βαρκελώνη έως τα Κανάρια Νησιά.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο παράδεισός σας είναι ο εφιάλτης μας». Με συνθήματα σαν κι αυτό κάτοικοι της Πάλμα στη νήσο Μαγιόρκα διαδήλωσαν κατά του υπερτουρισμού την Κυριακή το βράδυ. «Λιγότερος τουρισμός, περισσότερη ζωή» είναι το όνομα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την κινητοποίηση και ζητεί τη θέσπιση ορίων στον αριθμό των επισκεπτών. Κρατώντας αυτοσχέδια μοντέλα αεροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων, οι ακτιβιστές έκαναν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού με αφίσες που έγραφαν «Σταματήστε τα ιδιωτικά αεροσκάφη» και «Οχι στον υπερτουρισμό».

Περίπου 20.000 συμμετείχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στη διαδήλωση, οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 50.000, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν κι άλλα νησιά των Βαλεαρίδων. Κάποιοι από τους τουρίστες βρέθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, άλλοι όμως παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται άβολα. Πριν από οκτώ εβδομάδες είχαν επιστρατευθεί ακόμη πιο επιθετικά συνθήματα, όπως «Λέμε “μπάστα”» και «Η Μαγιόρκα δεν είναι προς πώληση», σε μια συγκέντρωση 10.000 ατόμων στην Πάλμα, αν και οι διοργανωτές μιλούσαν για υπερδιπλάσιο αριθμό. Η αγανάκτηση έχει απλωθεί σε πολλές ισπανικές μητροπόλεις, δημοφιλείς προορισμούς, από τη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα έως τα Κανάρια Νησιά.

Μαγιόρκα: Στους δρόμους οι κάτοικοι λόγω του μαζικού τουρισμού-1
Χιλιάδες κάτοικοι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα του νησιού την Κυριακή το βράδυ. «Καιρός να μπει ένα τέλος», γράφει το πανό, εκφράζοντας την αγανάκτηση των ντόπιων για τα προβλήματα που επιφέρει ο αχαλίνωτος τουρισμός: κίνηση, σκουπίδια, ηχορρύπανση και εκτόξευση του κόστους ζωής. Φωτ. REUTERS / Stringer.

Η αλήθεια είναι ότι για τη Μαγιόρκα ο τουρισμός είναι ζήτημα επιβίωσης: περίπου το 45% της οικονομίας της εξαρτάται από αυτόν. Γι’ αυτό άλλωστε στελέχη του τομέα προειδοποιούν τους διαδηλωτές ότι κινδυνεύουν να «πριονίσουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι». Οι διαδηλωτές, αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι μόνο λίγοι κερδίζουν από τον τουρισμό, αφού η συντριπτική πλειονότητα απασχολείται σε θέσεις με μικρούς μισθούς, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη της στέγης, που διαρκώς ακριβαίνει. Σε αυτά προστίθενται η κίνηση, η ηχορρύπανση και η βρώμα, παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Περιορισμούς στον αριθμό των τουριστών διεκδικούν και οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, που διαδήλωσαν στις αρχές του μηνός κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής στην πόλη. Θαμώνες εστιατορίων δέχθηκαν επίθεση με νεροπίστολα και κραυγές όπως «τουρίστες πηγαίνετε στα σπίτια σας, δεν είστε ευπρόσδεκτοι» και «μείωση του τουρισμού τώρα!». Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μάλαγα και στα Κανάρια Νησιά τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάμεσα στα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο υπερτουρισμός είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η λειψυδρία, η δύσκολη διαχείριση του πρόσθετου όγκου απορριμμάτων και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας λόγω της εκτόξευσης των περιστατικών. Μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν καταγραφεί στην Ισπανία 33,2 εκατ. τουρίστες έναντι ενός πληθυσμού 48 εκατ. Με βάση εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι οι ταξιδιώτες θα υπερβούν τα 91 εκατ., αποφέροντας στα ταμεία 125 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των αστέγων στη χώρα αυξήθηκε κατά 24% από το 2012, σε 28.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ με βάση έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, περίπου το 45% των ανθρώπων που ζουν σε ενοίκιο κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ποσοστό που αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT