Ιαπωνία: Γιατί τα ελάφια της Νάρα λατρεύουν τους τουρίστες

Ιαπωνία: Γιατί τα ελάφια της Νάρα λατρεύουν τους τουρίστες

Τα τελευταία χρόνια πολλές πόλεις και αξιοθέατα σε πολλές χώρες του πλανήτη προσπαθούν να ελέγξουν με δραστικά μέτρα τον υπερτουρισμό. Στη Νάρα, ο μαζικός τουρισμός φαίνεται να ευνοεί τον πληθυσμό των διάσημων ελαφιών.

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις χώρες όπου ο υπερτουρισμός αποτελεί τον νέο πονοκέφαλο για ντόπιους και κυβερνώντες, είναι η Ιαπωνία. Σε ένα έθνος που φημίζεται για τη στωικότητα, την ευγένεια και τους καλούς τρόπους της, οι τοπικές αρχές στρέφονται σε -αυστηρά, κατά περιπτώσεις- μέτρα «αυτοάμυνας» για να αντιμετωπίσουν τη συρροή τουριστών. Δεν παραπονιούνται, όλοι όμως… 

Τα διάσημα ελάφια της Νάρα φαίνεται να ωφελούνται από τον μαζικό τουρισμό. 

Πώς, όμως; 

Τα ελάφια της Νάρα είναι μέρος του ευρύτερου αξιοθέατου που παραδοσιακά επισκέπτονται Ιάπωνες και ξένοι. Ως σήμα κατατεθέν της περιοχής, βρίσκονται παντού, από τουριστικές διαφημίσεις και εισιτήρια τρένων έως σουβενίρ και λούτρινα στα ράφια καταστημάτων. 

Ιαπωνία: Γιατί τα ελάφια της Νάρα λατρεύουν τους τουρίστες-1
Ο υπερτουρισμός φαίνεται να προκαλεί έκρηξη… γεννήσεων ελαφιών στη Νάρα – Φωτ.: Shutterstock

Κατά την πρόσφατη απογραφή, διαπιστώθηκε πως στο Πάρκο της Νάρα ζούσαν συνολικά 1.325 ελάφια, 313 αρσενικά, 798 θηλυκά και 214 μωρά – κατά 92 άτομα περισσότερα απ’ό,τι πέρυσι. 

Παρότι η Νάρα φιλοξενεί αξιοθέατα όπως ο ναός Todaiji, μία από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο, η πλειονότητα των τουριστών έρχεται για να γνωρίσει τα ελάφια, τα οποία είναι γνωστά για την ευγενική «υπόκλιση», όταν τους δίνεται ένα κράκερ. Οι πάγκοι γύρω από τη Νάρα πωλούν αυτά τα ειδικά σνακ από πίτουρο ρυζιού «Shika Senbei», τα οποία επιτρέπεται να φάνε τα ελάφια. 

«Η διαρκής αύξηση του αριθμού των σνακ καταναλώνονται έχει ως αποτέλεσμα την πιο ενεργή αναπαραγωγή των ελαφιών» εξηγεί ο Νομπουγιούκι Γιαμαζάκι από το Ίδρυμα Προστασίας Ελαφιών της Νάρα.

Βεβαίως, η επαφή με τους ανθρώπους δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Κάποια ελάφια έχουν εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό με την ανθρώπινη παρουσία γύρω τους ώστε αρπάζουν μόνα τους τις λιχουδιές από τα χέρια των τουριστών. 

«Καθώς ο αριθμός των ελαφιών και των ανθρώπων αυξάνεται, αυξάνονται και τα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει αύξηση στα ατυχήματα, με ελάφια να σπρώχνουν ή να δαγκώνουν ανθρώπους» λέει ο ίδιος. 

Σύμφωνα με έρευνα από το Nara Women’s University, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα σύνορα της χώρας είχαν κλείσει για τον διεθνή τουρισμό, οι «υποκλίσεις» των ελαφιών είχαν μειωθεί. Σημειώνεται πως οι «υποκλίσεις» αυτές απαντώνται μόνο τον πληθυσμό των ελαφιών της Νάρα. 

«Πριν από πολύ καιρό, τα ελάφια στην κάποτε πρωτεύουσα Νάρα φοβούνταν τους ανθρώπους, οπότε άρχισαν να σκύβουν το κεφάλι τους ως αποτέλεσμα του στρες που βίωναν. Παρόλα αυτά, η πόλη έγινε σταδιακά ένα αξιοθέατο, οπότε τα ελάφια έμαθαν να σκύβουν προς τους ανθρώπους για να πάρουν τη λιχουδιά τους» σημειώνει ο καθηγητής Γιοΐτσι Γιούσα, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το 2022 τη Νάρα, η οποία από τη στιγμή της επανεκκίνησης της τουριστικής κίνησης βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική άφιξη τουριστών. Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι μηνιαίως, ιστορικό ρεκόρ, ταξίδεψαν στην Ιαπωνία.

Ιαπωνία: Γιατί τα ελάφια της Νάρα λατρεύουν τους τουρίστες-2
Τα ελάφια δέχονται, ή παίρνουν με το έτσι θέλω, τα σνακ ρυζιού που τα ταΐζουν οι τουρίστες. Οπότε, όσο περισσότεροι τουρίστες, τόσο περισσότερα σνακ – Φωτ.: Shutterstock

Για να καταφέρουν να ελέγξουν το πρόβλημα, οι αρχές του Φούτζι όρισαν ημερήσιο όριο επισκεπτών, αλλά και εισιτήριο εισόδου 2.000 γεν ανά άτομο. Για πρώτη φορά στη χιλιετή ιστορία του, εισιτήριο εισόδου χρεώνει και ο δημοφιλής ναός Ιτσουκουσίμα κοντά στη Χιροσίμα – που επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πέρυσι.

Τον Μάιο, η παραλίμνια πόλη Φουτζικαγαγκούτσικο έγινε διεθνής είδηση λόγω της απόφασης να εγερθεί φράκτης που θα εμποδίζει τη θέα προς το Φούτζι και θα αποτρέπει τα πλήθη των τουριστών να συρρέουν για να το φωτογραφίσουν. Ενώ οι αρχές του Κιότο απαγορεύουν την είσοδο των επισκεπτών στα γραφικά σοκάκια της εμβληματικής συνοικίας Γκιόν όπου οι γκέισες και οι μάικο (σ.σ. μαθητευόμενες γκέισες) –που μπορεί κανείς να δει να πηγαίνουν στολισμένες με τα πανάκριβα κιμονό τους στις τελετές τσαγιού– γίνονται συχνά στόχοι αδιάκριτων επισκεπτών. 

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT