Εκλογές – ΗΠΑ: Κούρσα 100 ημερών για τους Δημοκρατικούς – 7 ερωταπαντήσεις για όσα αναμένονται

Εκλογές – ΗΠΑ: Κούρσα 100 ημερών για τους Δημοκρατικούς – 7 ερωταπαντήσεις για όσα αναμένονται

Τώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, οι Δημοκρατικοί έχουν μπροστά τους περίπου 100 ημέρες προκειμένου να θέσουν σε τροχιά μια εντελώς νέα προεκλογική εκστρατεία ενάντια στο δίδυμο Τραμπ-Βανς

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, οι Δημοκρατικοί έχουν μπροστά τους περίπου 100 ημέρες προκειμένου να θέσουν σε τροχιά μια εντελώς νέα προεκλογική εκστρατεία ενάντια στο δίδυμο Τραμπ-Βανς.

Με δεδομένη τη στήριξη που έχει ήδη λάβει από ουκ ολίγους κορυφαίους Δημοκρατικούς, του ιδίου του Μπάιντεν συμπεριλαμβανομένου, η 59χρονη νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι πια το φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο ακόμη υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Δημοκρατικής παράταξης που παραμένουν αδιευκρίνιστα.

1. Μπορούν τα χρήματα και ο «μηχανισμός» της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν να περάσουν τώρα στα χέρια της Χάρις;

Ναι, είναι πολύ πιθανό, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Atlantic. Η εκστρατεία του Μπάιντεν ήδη προχώρησε στις γραφειοκρατικές κινήσεις που απαιτούνται ώστε να αλλάξει σύνθημα, υιοθετώντας πια το «Η Χάρις για πρόεδρος» («Harris for president»). Στο ίδιο πλαίσιο, οι περίπου 1.300 υπάλληλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν θα στελεχώσουν πια το προσωπικό της εκστρατείας της Χάρις. Εάν λάβει το προεδρικό χρίσμα της παράταξης όπως αναμένεται, η Χάρις θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα της εκστρατείας του Μπάιντεν, αν και υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί δικηγόροι που υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να συναντήσει νομικού τύπου εμπόδια. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα της παράταξης, η Χάρις έχει, πάντως, συγκεντρώσει πάνω από 81 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

2. Η Χάρις διαμήνυσε ότι θέλει να «κερδίσει» το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Θα υπάρξουν, άραγε, άλλοι διεκδικητές, πέρα από την 59χρονη;

Μάλλον όχι, σύμφωνα με το Atlantic. Το κατεστημένο της παράταξης των Δημοκρατικών συσπειρώνεται πια πίσω από την υποψηφιότητα της Χάρις και όλοι εκείνοι που θα μπορούσαν να την κοντράρουν ως ανταγωνιστές έχουν δηλώσει πια ότι τη στηρίζουν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, η Χάρις δεν κέρδισε σε καμία από τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ως εκ τούτου, οι εκλεγμένοι από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους αντιπρόσωποι (delegates) του Δημοκρατικού κόμματος που εκλέγουν με την ψήφο τους τον προεδρικό υποψήφιο της παράταξης, δεν είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χάρις όπως θα συνέβαινε μ’ αυτή του Μπάιντεν. Η Χάρις είναι, πάντως, σαφές ότι έχει το προβάδισμα του φαβορί. Ωστόσο, εάν εκείνη φανεί ότι τα πηγαίνει πολύ άσχημα στις δημοσκοπήσεις τις προσεχείς εβδομάδες, τότε κάποιοι κύκλοι του Δημοκρατικού κόμματος δεν αποκλείεται να κινηθούν εναντίον της.

3. Κανένας εξέχων Δημοκρατικός δεν έχει, προς το παρόν, αποφασίσει να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα της Χάρις. Γιατί;

Ολα έγιναν πολύ γρήγορα τα τελευταία 24ωρα. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν στήριξε τη Χάρις, έδωσε σημαντική ώθηση στην υποψηφιότητά της, ενώ η προεκλογική εκστρατεία της 59χρονης έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλα ποσά μέσα από δωρεές. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος αποφάσιζε να κινηθεί ενάντια στη Χάρις θα δυσκολευόταν πολύ να την κερδίσει.

4. Τι θα συμβεί στο μεγάλο κομματικό συνέδριο των Δημοκρατικών μεταξύ 19 και 22 Αυγούστου στο Σικάγο;

Το συνέδριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανονικά τον επόμενο μήνα στο Σικάγο, όπως είχε άλλωστε προγραμματιστεί πριν από την απόσυρση Μπάιντεν. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, που λειτουργεί περίπου ως Κεντρική Επιτροπή, ακόμη δεν έχει διευκρινίσει εάν πρόκειται να προχωρήσει στις αρχές Αυγούστου σε ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρικού υποψηφίου, όπως είχε σχεδιάσει να κάνει. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε όλα θα είναι στο αέρα και θα κριθούν τελικώς στο κομματικό συνέδριο που ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

5. Ποιος θα μπορούσε να κατέβει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό της Χάρις, εάν εκείνη λάβει το προεδρικό χρίσμα;

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίαρ, ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι από την Αριζόνα, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο και ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ έχουν παρουσιαστεί όλοι ως πιθανοί συνυποψήφιοι της Χάρις. Αυτό που έχουν ως χαρακτηριστικό οι εν λόγω πολιτικοί –πέρα ​​από το ότι είναι λευκοί άνδρες– είναι ότι είναι δημοφιλείς Δημοκρατικοί σε Πολιτείες που δεν συγκαταλέγονται στα παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προεδρική υποψηφιότητα της Χάρις προσελκύοντας ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των Ρεπουμπλικανών.  

6. Πώς έχει επηρεάσει αυτή η εξέλιξη, μέχρι στιγμής, τα σχέδια της εκστρατείας Τραμπ;

Η προεκλογική εκστρατεία του 78χρονου Τραμπ λειτουργούσε εδώ και μήνες με βάση ένα σενάριο Τραμπ Vs Μπάιντεν. Αφού έστησαν τους περασμένους μήνες μια εκστρατεία γύρω από τις αδυναμίες του Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει όμως, τώρα που ο 81χρονος βγήκε από την κούρσα, να αλλάξουν στρατηγική.

7. Η Χάρις δεν είχε καλές δημοσκοπικές επιδόσεις ως αντιπρόεδρος, ενώ είχε αποτύχει και στην προσπάθειά της να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα το 2020. Γιατί πιστεύουν οι Δημοκρατικοί ότι μπορεί τώρα να κερδίσει;

Εν ολίγοις: Επειδή δεν είναι ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από the Atlantic

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT