Απόπειρα κατά Τραμπ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας

Απόπειρα κατά Τραμπ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές την είχαν καλέσει να παραιτηθεί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ στον απόηχο των επικρίσεων που δέχθηκε για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι η Μυστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των προέδρων και όλων των πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τσιτλ βρέθηκε ενώπιον διακομματικής καταδίκης σχετικά με τις επιδόσεις της υπηρεσίας όταν εμφανίστηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ακρόαση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αρνήθηκε να απαντήσει λεπτομερώς και με σαφήνεια για το σχέδιο ασφαλείας στην επίμαχη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ προκαλώντας αντιδράσεις. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές την κάλεσαν να παραιτηθεί.

Η ίδια πάντως δήλωσε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη για κάθε ολίσθημα ασφαλείας της υπηρεσίας» αποκαλώντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ «την πιο σημαντική επιχειρησιακή αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες». «Η βασική αποστολή της Μυστικής Υπηρεσίας είναι να προστατεύει τους ηγέτες του έθνους μας. Στις 13 Ιουλίου, αποτύχαμε», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προστατευόμενου της Μυστικής Υπηρεσίας είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται νυχθημερόν για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Μυστική Υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνες από πολλές διαφορετικές επιτροπές του Κογκρέσου αλλά και τον εσωτερικό ελεγκτή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί τον μητρικό της οργανισμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει επίσης ζητήσει τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου.

«Κενά» στην ασφάλεια

Η Μυστική Υπηρεσία οφείλει κυρίως να δώσει εξηγήσεις μετά τη μετάδοση βίντεο ανθρώπων που παρευρίσκονταν στην προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια και προσπαθούσαν να ειδοποιήσουν τις δυνάμεις της τάξης. Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, μετά τις πρώτες αυτές προειδοποιήσεις από τον κόσμο, πέρασαν 86 δευτερόλεπτα έως ότου ο δράστης αρχίσει να πυροβολεί κατά του Τραμπ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι το κτίριο, στο οποίο βρισκόταν ο δράστης, δεν είχε ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Μυστική Υπηρεσία, η οποία είχε στηριχθεί, σύμφωνα με την ίδια, στις τοπικές δυνάμεις της τάξης για την εγγύηση της ασφάλειας του μέρους αυτού.

Η ταράτσα του κτιρίου είχε κηρυχθεί εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της Μυστικής Υπηρεσίας, μια απόφαση που επικρίθηκε από πρώην πράκτορες και βουλευτές.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT