Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Κίνα ο Κουλέμπα «για τους τρόπους επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Κίνα ο Κουλέμπα «για τους τρόπους επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης»

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τέτοιου επιπέδου Ουκρανού αξιωματούχου στην Κίνα, από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε σήμερα στην Κίνα, ισχυρό σύμμαχο της Ρωσίας, για μια πρωτόγνωρη επίσκεψη που έχει στόχο να καθορίσει έναν «απευθείας διάλογο» για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου.

Παρά τις στενές οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές του σχέσεις με τη Μόσχα, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση.

«Ενδελεχείς, λεπτομερείς και ουσιαστικές συνομιλίες προβλέπονται με τον Κινέζο ομόλογό μου Ουάνγκ Γι, για τους τρόπους επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης», έγραψε σήμερα στο Instagram ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας. «Πρέπει να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ειρηνευτικών σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό το Κίεβο και το Πεκίνο να δεσμευτούν σε έναν απευθείας διάλογο και σε μια συζήτηση για τις θέσεις τους», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τέτοιου επιπέδου Ουκρανού αξιωματούχου στην Κίνα, από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. 

Το Πεκίνο παρουσιάζεται ως ένας μετριοπαθής συνομιλητής σε σύγκριση με τους Δυτικούς, που κατηγορούνται ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» παραδίδοντας όπλα στην Ουκρανία. Η Κίνα, ωστόσο, κατηγορείται ότι υποστηρίζει οικονομικά τη Ρωσία καθώς και τη στρατιωτική της βιομηχανία.

Η άφιξη του Κουλέμπα πραγματοποιείται μια εβδομάδα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άνοιξε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δηλώνοντας υπέρ της παρουσίας της Μόσχας σε μια μελλοντική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής.

Οταν ρωτήθηκε σήμερα για την άφιξη του Κουλέμπα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως τη «σινο-ουκρανική συνεργασία και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος». «Η Κίνα παραμένει πεπεισμένη ότι η ταχεία κατάπαυση του πυρός και η αναζήτηση πολιτικής λύσης είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε η εκπρόσωπος κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT