Γαλλία: Η αριστερά προτείνει τη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό

Γαλλία: Η αριστερά προτείνει τη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό

Η πρόταση των κομμάτων της αριστεράς έρχεται μετά από 16 ημέρες εσωτερικών διαπραγματεύσεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, ο οποίος κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να προτείνει την Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό της χώρας. 

Η Καστέ είναι οικονομολόγος και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει συμμετάσχει «σε συνδικαλιστικούς αγώνες για την υπεράσπιση και την προώθηση των δημόσιων υπηρεσιών», αλλά και «στη μάχη των ιδεών κατά της συνταξιοδότησης στα 64». Είναι επίσης «ανώτερος δημόσιος υπάλληλος που έχει εργαστεί για την καταστολή της φορολογικής απάτης και του οικονομικού εγκλήματος».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε το όνομά της για την πρωθυπουργία, η Καστέ δήλωσε ότι αποδέχθηκε την υποψηφιότητα «με μεγάλη ταπεινότητα αλλά και μεγάλη αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της θα είναι «να καταργήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» που προώθησε η κυβέρνηση Μακρόν και να εφαρμόσει μια «μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Η πρόταση των κομμάτων της αριστεράς έρχεται μετά από 16 ημέρες εσωτερικών διαπραγματεύσεων και δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη που έχει προγραμματίσει να δώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μακρόν: Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα

Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει, δήλωσε από την πλευρά του σε συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ερωτηθείς αν δέχεται την πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες.

Μελανσόν: Ο Μακρόν αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε. 

Συγκεκριμένα, ο Μελανσόν τον κατηγόρησε ότι αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και ότι επιχειρεί να εξαναγκάσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς να απορρίψει το πρόγραμμά του για να σχηματίσει συμμαχία μαζί του. «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται» δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT