Πεκίνο και Μόσχα εμφανίζονται προς το παρόν, δύο 24ωρα έπειτα από την ανακοίνωση της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, να κρατούν χαμηλά τους τόνους αφήνοντας σχεδόν ασχολίαστη –ή, πιο ορθά, επισήμως ασχολίαστη– την εξ Αμερικής ειδησεογραφία. Οσα συμβαίνουν ωστόσο τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν εκ των πραγμάτων τους σχεδιασμούς Ρώσων, Κινέζων, Τούρκων κ.ά.
Εάν τα επιτελεία σε Μόσχα, Πεκίνο και Αγκυρα προετοιμάζονταν για μια μάχη Τραμπ-Μπάιντεν τον Νοέμβριο, πλέον τα δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει και το πιο πιθανό είναι ότι θα πάμε σε μια μάχη Τραμπ-Χάρις.
Οσο για τον πιθανό νικητή των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών, εάν ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ είχε μέχρι πρότινος σαφές προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, πλέον αυτό το προβάδισμα… επανεξετάζεται υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η προωθούμενη προεδρική υποψηφιότητα της 59χρονης Κάμαλα Χάρις.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν, πάντως, τη Χάρις να κλείνει στις δύο μονάδες (47%-45%) την ψαλίδα που χώριζε τους Δημοκρατικούς από τον πρωτοπόρο Τραμπ, ή ακόμη και να ξεπερνά τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο σε… οξυδέρκεια στα μάτια των Αμερικανών ψηφοφόρων. Από δημοσκοπική σκοπιά είναι ωστόσο ακόμη νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, καθώς ένα νέο τοπίο συσχετισμών ξεκινά τώρα να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ… υπό το άγρυπνο βλέμμα Ρώσων, Κινέζων, Τούρκων, Δυτικών κ.ά.
Ενδεικτικά, πριν από μόλις λίγα 24ωρα, η τουρκική ηγεσία είχε επιλέξει να διαφημίσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Ερντογάν και Τραμπ στις 18 Ιουλίου με μια ανάρτηση στην οποία χαιρέτιζε τις «ηγετικές ικανότητες» του Ρεπουμπλικανού πολιτικού κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που πλησιάζουν. Τότε (στις 18 Ιουλίου) η τουρκική ηγεσία είχε να λάβει υπόψη κυρίως τρία δεδομένα: την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ που είχε προηγηθεί, το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που είχε μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία στο Ουισκόνσιν και την εικόνα αδυναμίας του Δημοκρατικού Μπάιντεν. Εκτοτε, τα δεδομένα έχουν σε μεγάλο βαθμό αλλάξει. Με χθεσινό του δημοσίευμα πάντως, το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu επιτίθεται στη Χάρις την οποία παρουσιάζει ως υπερβολικά «φιλοϊσραηλινή» («US Vice President Harris, poised for presidential run, maintains strong support for Israel»).
Ο πολύπειρος Ντμίτρι Πεσκόφ, ως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ήταν πάντως λακωνικός όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αμερικανικές εξελίξεις. «Οι (σ.σ. αμερικανικές) εκλογές είναι ακόμη τέσσερις μήνες μακριά και αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να αλλάξουν πολλά. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να παρακολουθούμε προσεκτικά όσα συμβαίνουν. Προτεραιότητα για εμάς είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. ο πόλεμος στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Πεσκόφ την Κυριακή.
«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την πιθανή υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις υπό το πρίσμα των διμερών μας σχέσεων διότι η συμβολή της σε αυτές ήταν ανεπαίσθητη. Υπήρξαν δηλώσεις (σ.σ. εκ μέρους της Χάρις) που ήταν αρκετά εχθρικές προς τη χώρα μας αλλά οι ενέργειές της στο μέτωπο των διμερών μας σχέσεων δεν έχουν ούτε θετικό ούτε αρνητικό πρόσημο», δήλωσε ο Πεσκόφ τη Δευτέρα, επανερχόμενος στο ίδιο θέμα.
«Ενώ το Κρεμλίνο το παίζει cool, ο στρατός των προπαγανδιστών του την ίδια ώρα ξεδιπλώνει το ρατσιστικό και σεξιστικό οπλοστάσιό του ενάντια στη Χάρις», σημειώνει σε δημοσίευμά του το ευρωπαϊκό Politico, υποστηρίζοντας ότι πολλά από όσα (εξόχως προσβλητικά) γράφονται και λέγονται για τη Χάρις στα social media τα τελευταία 24ωρα έχουν… ρωσική προέλευση.
Αλλά και από την πλευρά της Κίνας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ απέφυγε να τοποθετηθεί επί των αμερικανικών εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι δεν σχολιάζει τα εσωτερικά ξένων χωρών.
Περίπου την ίδια ώρα ωστόσο, οι κινεζικοί Global Times, η εφημερίδα δηλαδή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, παρουσίαζαν την 59χρονη Αμερικανίδα ως άπειρη, μετρίων ικανοτήτων και όχι αρκετά επιτυχημένη…