Σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμότερης ημέρας για δεύτερο 24ωρο

Σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμότερης ημέρας για δεύτερο 24ωρο

Η Δευτέρα 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δευτέρα 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οργανισμού παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεπερνώντας την Κυριακή 21η Ιουλίου που μόλις είχε πάρει τον τίτλο της θερμότερης μέρας στην Ιστορία.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα αυξήθηκε στους 17,15 βαθμούς Κελσίου0,06 βαθμούς υψηλότερα από το οριακό ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η οποία παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες από το 1940.

Ρεκόρ είχε σημειωθεί για τελευταία φορά επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό, η θερμότερη ημέρα είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016.

«Η περασμένη Δευτέρα ενδέχεται να έχει σπάσει νέο ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ», όπως δήλωσε ο κλιματολόγος Κάρστεν Χόσταϊν από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία.

Τις τελευταίες ημέρες, πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα κατέγραψαν ρεκόρ ζέστης. Οι χώρες του Κόλπου, επίσης, έχουν υπερθερμανθεί με τους δείκτες ζέστης –συνυπολογίζοντας την υγρασία– να ξεπερνούν τους 60 βαθμούς Κελσίου. Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Πού οφείλεται 

Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, κρύβεται πίσω και από αυτό το ρεκόρ, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Πέρυσι όμως η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, οδηγώντας σε νέο ημερήσιο ρεκόρ, κάτι που δεν ισχύει φέτος τον Ιούλιο.

Ο Χόσταϊν σχολίασε πως είναι «αξιοσημείωτο» το ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε παρόλο που ο κόσμος «βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος» και δεν αισθάνεται πλέον τον αντίκτυπο του Ελ Νίνιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT