Ολυμπιακό Χωριό: Εκεί όπου συναντώνται οι αθλητές όλου του κόσμου

Ολυμπιακό Χωριό: Εκεί όπου συναντώνται οι αθλητές όλου του κόσμου

Εξι χιλιάδες εθελοντές και προσωπικό υποδέχονται αθλητές και μέλη εθνικών ομάδων σε αυτή τη μικρή «προσωρινή» πόλη, ένα είδος αστικής αθλητικής ζώνης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα «ευαίσθητα» λαϊκά προάστια του Παρισιού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια μικρή πόλη μέσα στο Παρίσι. Το Ολυμπιακό Χωριό βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας, κοντά στο στάδιο Σεν Ντενί. Αποτελείται από 82 κτίρια και 3.000 διαμερίσματα χωρητικότητας περίπου 14.000 ατόμων. Αθλητές, προπονητές και λοιπό προσωπικό των αποστολών που συμμετέχουν στους Αγώνες, θα καταλύσουν σε αυτά.

«Εδώ και μία εβδομάδα, αθλητές ζουν σε αυτό το εκπληκτικό χωριό που δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί η άνεση, η ηρεμία, η ασφάλεια, καθώς και η ψυχική και σωματική τους προετοιμασία», όπως σημειώνει η γαλλική Le Monde.

Ολυμπιακό Χωριό: Εκεί όπου συναντώνται οι αθλητές όλου του κόσμου-1

Εξι χιλιάδες εθελοντές και το προσωπικό του Ολυμπιακού Χωριού υποδέχονται αθλητές και μέλη εθνικών ομάδων σε αυτή τη μικρή «προσωρινή» πόλη, ένα είδος αστικής αθλητικής ζώνης που βρίσκεται στην καρδιά των «ευαίσθητων» λαϊκών προαστίων του Παρισιού. Περιοχών που στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν γνωστά λόγω βίαιων επεισοδίων που κλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα. 

Πλέον, την παραμονή των πρώτων αθλητικών εκδηλώσεων, πάνω από το 50% του χωριού έχει γεμίσει κόσμο, θυμίζοντας πραγματικά την κυψέλη που οραματίστηκαν οι σχεδιαστές του.

«Ολοι αναμειγνύονται με ειρηνικό τρόπο», αναφέρει στη Monde ο Λοράν Μισό, εκ των διαχειριστών του χωριού.

Επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ

Ολυμπιακό Χωριό: Εκεί όπου συναντώνται οι αθλητές όλου του κόσμου-2

Η επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση οικογενειών και φοιτητές όταν το μεγάλο αθλητικό γεγονός θα έχει φτάσει στο τέλος του.

Στα αξιοπρόσεκτα του χωριού, σύμφωνα πάντα με τη Monde, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κρεβάτια από χαρτόνι, στο ίδιο σχέδιο με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες του Τόκιο. Παρά τη φαινομενική ευθραυστότητά τους, αντέχουν στο βάρος, αποτελώντας σύμβολο βιωσιμότητας και ανακύκλωσης.

Στο κεφαλάρι, επίσης κατασκευασμένο από χαρτόνι, υπάρχει ένα μήνυμα στα γαλλικά: «Ονειρευτείτε τα αυριανά επιτεύγματά σας». Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου έχουν εξατομικευμένα στρώματα, χωρισμένα σε τμήματα (κεφάλι και στήθος, μέση και πόδια).

Εστιατόριο και γυμναστήριο

Στο δε εστιατόριο του χωριού είναι διαθέσιμα πιάτα τεσσάρων τύπων κουζίνας – γαλλικής, ασιατικής, αραβικής και διεθνούς – σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, ενώ υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος για μπιφτέκια και πίτσες.

Αν πάλι θελήσει κάποιος να κάψει θερμίδες, όπως σημειώνει η ισπανική El Pais, έχει πάντα τη δυνατότητα να επισκεφθεί το γυμναστήριο 3.000 τετραγωνικών μέτρων του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο δεν κλείνει ποτέ.

Ολυμπιακό Χωριό: Εκεί όπου συναντώνται οι αθλητές όλου του κόσμου-3

Τυχόν ατυχήματα τέλος, αντιμετωπίζονται στην πολυκλινική, μικρό νοσοκομείο με οδοντιατρείο, οφθαλμιατρείο, γυναικολογικό τμήμα και λουτρά με παγωμένο νερό.

Από το αθλητικό χωριό δεν λείπουν αίθουσες παιχνιδιών, κομμωτήριο, χώρος προσευχής, κατάστημα FNAC, τράπεζα, σούπερ μάρκετ, καθώς και πλυντήρια.

Το Παρίσι φιλοξενεί 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ οι αγώνες ιστιοπλοΐας διεξάγονται στη Μασσαλία, 800 χιλιόμετρα μακριά και επιπλέον, η πρώτη φάση του μπάσκετ και η τελική φάση του χάντμπολ θα διεξαχθούν στη Λιλ, σε απόσταση μίας ώρας από το Παρίσι με το τρένο. 

Με πληροφορίες από Le Monde, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT