Ερντογάν: Συντηρεί την προκλητική ρητορική για Κύπρο – Μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Ερντογάν: Συντηρεί την προκλητική ρητορική για Κύπρο – Μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Για το θέμα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα προέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του AKP.

Ειδικότερα, για το Κυπριακό, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι «εμείς και οι “Τουρκοκύπριοι” έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση».

«Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Δυστυχώς, δεν προέκυψε λύση από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Εχουμε μπουχτίσει από ομοσπονδία»

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας», πρόσθεσε. «Ενώ όλες αυτές οι θηριωδίες διαπράττονταν, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Με την “Ειρηνευτική Επιχείρηση” της 20ής Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια που απλώνονταν πάνω στην ανεξαρτησία των “Τουρκοκυπρίων”. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέλησή [τους] για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δυστυχώς, καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εμείς και οι “Τ/Κ” έχουμε μπουχτίσει τις προτάσεις που βασίζονται σε ομοσπονδία. Εχουμε καταστήσει σαφή τη στάση μας. Εχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της “ΤΔΒΚ”. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε τον “Τ/Κ” λαό να σταθεί στα δικά του πόδια», δήλωσε ο Ερντογάν.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των “ομοεθνών μας” στη “Δυτική Θράκη” βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την “τουρκική μειονότητα” στη “Δυτική Θράκη” και στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Εχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα αιώνων από τη δεκαετία του 1960».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν απηύθυνε τη σημερινή του ομιλία προς τα μέλη του κόμματός του με αφορμή την 29η επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, ιδρυτή του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ)μ που προβάλλει την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι.

«Ο δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν το όνομα ενός σκοπού που ήταν γνωστός για την υπεράσπιση των αξιών στις οποίες πίστευε. Ο αείμνηστος δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στα επιτεύγματα της “τουρκικής μειονότητας” στη “Δυτική Θράκη” σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μία φορά και εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τα εξής σε ανάρτησή του:

«Μνημονεύουμε με έλεος και σεβασμό τον δρα Σαδίκ Αχμέτ, τον αξέχαστο ηγέτη των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” και ιδρυτή του Κόμματος Ειρήνης Φιλίας Ισότητας, στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υποστηρίζουμε τον αγώνα του δρος Σαδίκ Αχμέτ για την εκπλήρωση των νόμιμων δικαιωμάτων της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, στον οποίο αφιέρωσε με θυσία τη ζωή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT