Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ανοιχτό στην προοπτική συνομιλιών με τη Μόσχα το Κίεβο

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ανοιχτό στην προοπτική συνομιλιών με τη Μόσχα το Κίεβο

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Κίνα, ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εάν η Μόσχα προσέλθει σε αυτές καλόπιστα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα στην Κίνα, ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εάν η Μόσχα προσέλθει σε αυτές καλόπιστα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κίνα έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ο Κουλέμπα επανέλαβε ότι (σ.σ. το Κίεβο) θα είναι έτοιμο για επαφές με τη ρωσική πλευρά όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλόπιστα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτήν την στιγμή δεν παρατηρείται τέτοια ετοιμότητα στη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Η Κίνα δηλώνει ουδέτερη στον πόλεμο αλλά υπενθυμίζεται ότι εγκαινίασε μια «χωρίς όρια» σύμπραξη με τη Ρωσία μερικές ημέρες προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, ενώ έχει φιλοξενήσει έκτοτε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για συνομιλίες.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να επεκτείνει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η Κίνα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες, στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρήνη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο με στόχο μια κατάπαυση πυρός και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT