ΗΠΑ – Ισραήλ: Τεταμένο το κλίμα ενόψει της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο

ΗΠΑ – Ισραήλ: Τεταμένο το κλίμα ενόψει της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Δεκάδες πολιτικοί του κόμματος των Δημοκρατικών αναμένεται να μποϊκοτάρουν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου αναμένεται σήμερα το βράδυ να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας (2 το μεσημέρι ώρα ΗΠΑ), έρχεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις οι οποίες δοκιμάζονται λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.

Δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές (τουλάχιστον 30, σύμφωνα με το NBC News) εκτιμάται ότι θα μποϊκοτάρουν τη σημερινή ομιλία του Νετανιάχου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στις κινήσεις που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

ΗΠΑ – Ισραήλ: Τεταμένο το κλίμα ενόψει της ομιλίας Νετανιάχου στο Κογκρέσο-1
(AP Photo/Matt Slocum)

Απούσα από τη σημερινή ομιλία θα είναι και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ως πρόεδρος της Γερουσίας θα έπρεπε κανονικά να προεδρεύσει σε μια τέτοια εκδήλωση.

Η 59χρονη Χάρις θα βρίσκεται σήμερα στην Ιντιανάπολη, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας που τώρα κάνει επανεκκίνηση με φόντο πια την απόσυρση της προεδρικής υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τόσο η Χάρις όσο και ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθούν με τον Νετανιάχου αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Η σημερινή ομιλία θα είναι η τέταρτη που εκφωνεί ο Νετανιάχου ενώπιον του Κογκρέσου αλλά η πρώτη έπειτα από τον Οκτώβριο του 2023 οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου τέσσερις φορές», αναφέρει το δίκτυο CBS News, χαρακτηρίζοντας την επερχόμενη σημερινή ομιλία «ιστορική».

Το κλίμα, ωστόσο, δεν θα είναι πανηγυρικό σήμερα στην Ουάσιγκτον. Αντιθέτως, πέρα από τις ηχηρές απουσίες, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και ένταση καθώς είναι πολλοί πια οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές που προσεγγίζουν με έντονα επικριτική διάθεση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.  

«Οταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου φτάσει στο Καπιτώλιο το απόγευμα για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νομοθετικό σώμα διχασμένο απέναντί του, με ορισμένους να δείχνουν ανοιχτή εχθρότητα προς την κυβέρνηση μιας χώρας (σ.σ. Ισραήλ) που υποτίθεται ότι είναι από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών», γράφει η Ανι Κάρνι στους New York Times.

«Θα επιδιώξω να εδραιώσω τη δικομματική υποστήριξη που είναι τόσο σημαντική για το Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προτού πετάξει με προορισμό την Ουάσιγκτον… θέτοντας έναν στόχο ο οποίος θα είναι όμως πρακτικά δύσκολα επιτεύξιμος.

Με πληροφορίες από New York Times, NBC, CBS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT