Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες
ολυμπιακοί-αγώνες-αστακός-το-παρίσ-563141908

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες

Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό στο ευρύτερο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 45.000 οδοφράγματα έχουν ανεγερθεί

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συμμετέχουν σε μια πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που στο Παρίσι λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε καιρό ειρήνης στη γαλλική ιστορία

Η επιχείρηση ασφαλείας περιλαμβάνει έως και 75.000 αστυνομικούς, στρατιώτες και μισθωμένους φρουρούς να περιπολούν στο Παρίσι ανά πάσα στιγμή. Πολλοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει. Παράλληλα, περίπου 44.000 οδοφράγματα έχουν υψωθεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-1
Η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού όπως αποτυπώνεται στο Google Maps. Οι περισσότεροι δρόμοι που έχουν κλείσει βρίσκονται κατά μήκος του Σηκουάνα. 

Ομως τα μέτρα ασφαλείας δεν τελειώνουν εδώ. Εχει επίσης δημιουργηθεί ένα περίπλοκο σύστημα κωδικών QR για τους κατοίκους και τους τουρίστες που αναζητούν πρόσβαση στον ποταμό Σηκουάνα και τα νησιά του.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-2
Φωτ.: Reuters

Αναπόφευκτα, η κατάσταση αυτή έχει φέρει απογοήτευση στους καταστηματάρχες της περιοχής καθώς υπό κανονικές συνθήκες η πόλη θα έσφυζε από ξένους τουρίστες. «Είμαι λίγο ανήσυχος. Δεν την έχω δει ποτέ τόσο ήρεμη [την πόλη]. Το 90% των πελατών έχει φύγει», δήλωσε ένας 25χρονος σερβιτόρος καταστήματος στo Île de la Cité.

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές επιμένουν ότι η αναστάτωση θα είναι τόσο σύντομη καθώς πολλά από τα οδοφράγματα κατά μήκος του Σηκουάνα θα απομακρυνθούν μετά την τελετή έναρξης της Παρασκευής.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-3
Φωτ.: Reuters

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-4
Φωτ.: Reuters

«Δεν θα το χαρακτήριζα εφιάλτη. Είμαστε συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι», δήλωσε ο στρατηγός Λιονέλ Σατάρ χαμογελώντας. Είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό περίπου 5.500 Γάλλων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα.

Ο στρατηγός αναγνώρισε την τεράστια κλίμακα της επιχείρησης ασφαλείας, και εξήγησε ότι έχει βασιστεί σε προϋπάρχουσες επιχειρήσεις που αφορούσαν την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων. «Εχουμε ομάδες αποναρκοθέτησης. Εχουμε ομάδες σκύλων. Υπάρχουν συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ραντάρ και δύτες που περιπολούν στον ποταμό Σηκουάνα», δήλωσε ο στρατηγός Σατάρ.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-5
Φωτ.: Reuters

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-6
Φωτ.: Reuters

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-7
Φωτ.: Reuters

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Αστακός» το Παρίσι – Στους δρόμους 75.000 αστυνομικοί και στρατιώτες-8
Φωτ.: Reuters

Η απόφαση να μεταφερθεί το επιχειρησιακό αρχηγείο από τα περίχωρα του Παρισιού στην «École Militaire», πίσω από τον Πύργο του Αϊφελ, βασίστηκε σε συμβουλές της βρετανικής αστυνομίας μετά την εμπειρία της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. «Νομίζω ότι το αρχηγείο ήταν λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης. Μας συμβούλευσαν να είμαστε κοντά στους πολιτικούς και στην αστυνομία», είπε ο στρατηγός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT