Βενεζουέλα – προεδρικές εκλογές: Η πιο δύσκολη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Μαδούρο

Βενεζουέλα – προεδρικές εκλογές: Η πιο δύσκολη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο απειλεί με «εμφύλιο» εάν χάσει. Ωστόσο η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και οι ηγεσίες σε Βραζιλία και Κολομβία λέγεται ότι θα μπορούσαν ακόμη και να «αδειάσουν» τον διάδοχο του Τσάβες εάν εκείνος ηττηθεί αυτήν την Κυριακή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται στις κάλπες αυτήν την Κυριακή (28 Ιουλίου), για να εκλέξουν τον πρόεδρο που θα καθίσει στο τιμόνι της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Αν και βρίσκεται στην προεδρία της Βενεζουέλας ήδη από το 2013, ο 61χρονος Νικολάς Μαδούρο διεκδικεί μια νέα εξαετή θητεία στην εξουσία, με τους αναλυτές ωστόσο να υποστηρίζουν ότι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι η πιο δύσκολη που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει ο διάδοχος του Τσάβες.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία είχε λάβει το προεδρικό χρίσμα της αντιπολίτευσης, είδε προ μηνών, τελικώς, την προεδρική της υποψηφιότητα να μπλοκάρεται από τα δικαστήρια. Η Ματσάδο βρέθηκε να κατηγορείται για οικονομικά παραπτώματα τα οποία δεν της επιτρέπουν να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

Στη θέση της, ως προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης ενάντια στον Μαδούρο, θα κατέβει αυτήν την Κυριακή ο 74χρονος διπλωμάτης Εντμούντο Γκονζάλες ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αργεντινή και στην Αλγερία.

Βενεζουέλα – προεδρικές εκλογές:  Η πιο δύσκολη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Μαδούρο-1
Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες μαζί με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο (AP Photo/Ariana Cubillos)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Γκονζάλες παρουσιάζεται να προηγείται του Μαδούρο και μάλιστα με σημαντικό προβάδισμα. Το CNN μιλά για «τη μεγαλύτερη δοκιμασία» που έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει ο Μαδούρο και το Associated Press για «την πιο δύσκολη κούρσα για τον Μαδούρο έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια στην εξουσία». «Ο τσαβισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εκλογική του δοκιμασία», σχολιάζει σε δική του ανάλυση του International Crisis Group.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο Μαδούρο έχει επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους, προειδοποιώντας με «λουτρό αίματος» και «εμφύλιο».

Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ειδικά αυτήν τη φορά ακόμη και ηγέτες που παραδοσιακά έχουν στηρίξει τον Μαδούρο όπως ο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και ο Γκουστάβο Πέτρο της Κολομβίας μπορεί να τον «αδειάσουν».   

«Με τρόμαξαν οι δηλώσεις του Μαδούρο ότι αν χάσει τις εκλογές θα ακολουθήσει λουτρό αίματος. Ο Μαδούρο πρέπει να μάθει: εάν κερδίσεις, μένεις. Εάν χάσεις, φεύγεις», δήλωσε ενδεικτικά ο ίδιος ο Λούλα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι επικριτές του Μαδούρο προειδοποιούν ότι εκείνος μπορεί να επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία διά της βίας, με τη συνδρομή του στρατού, και/ή νοθεύοντας το αποτέλεσμα.

«Ο Μαδούρο επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη του στρατού της Βενεζουέλας πριν από την ψηφοφορία που απειλεί την παραμονή του στην εξουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT