Βαλτική Θάλασσα: Σαμπάνιες 170 ετών στο αμπάρι ναυαγίου

Βαλτική Θάλασσα: Σαμπάνιες 170 ετών στο αμπάρι ναυαγίου

Πολωνοί δύτες ανακάλυψαν ένα ναυάγιο του 19ου αιώνα, ανοιχτά των σουηδικών ακτών στη Βαλτική Θάλασσα, με το αμπάρι του γεμάτο από κιβώτια σαμπάνιας και πορσελάνινα αντικείμενα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολωνοί δύτες ανακάλυψαν ένα ναυάγιο του 19ου αιώνα, ανοιχτά των σουηδικών ακτών στη Βαλτική Θάλασσα, με το αμπάρι του γεμάτο από κιβώτια σαμπάνιας και πορσελάνινα αντικείμενα. 

«Το ναυάγιο είναι γεμάτο με κιβώτια σαμπάνιας, μεταλλικού νερού και αντικείμενα πορσελάνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Στακούρα, επικεφαλής της καταδυτικής ομάδας Baltictech, εκτιμώντας πως στον βυθμό «περιμένουν» τουλάχιστον εκατό φιάλες.

«Κάνω καταδύσεις τα τελευταία 40 χρόνια, συμβαίνει συχνά να υπάρχουν ένα ή δύο μπουκάλια… αλλά το να βρω ένα ναυάγιο με τέτοιο φορτίο, δεν μου είχε ξανασυμβεί», τόνισε ο Στακούρα.

Η ανακάλυψη, περίπου 20 ναυτικά μίλια νότια του σουηδικού νησιού Ελαντ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τύχη, λένε δύτες που για χρόνια σαρώνουν τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας αναζητώντας ναυάγια.

«Εξερευνούσαμε νέες τοποθεσίες στον βυθό από καθαρή περιέργεια και έτσι εντοπίσαμε αυτό το ναυάγιο», σχολίασε ο Στακούρα.

Η ανακάλυψη μεταλλικού νερού σε σφραγισμένες πήλινες φιάλες ήταν στοιχείο πως το σκάφος είχε βυθιστεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

«Καταφέραμε να τραβήξουμε φωτογραφίες μιας σφραγίδας σε ένα μπουκάλι, που αποδείχθηκε ότι ήταν της γερμανικής μάρκας Selters – και αυτές οι στάμπες είχαν ένα συγκεκριμένο σχήμα εκείνη την εποχή», εξήγησε ο Στακούρα.

Οι δύτες ενημέρωσαν τις σουηδικές αρχές για την ανακάλυψή τους, διευκρινίζοντας πως τα κιβώτια σαμπάνιας δεν θα ανασυρθούν σύντομα λόγω διοικητικών περιορισμών.

Το φορτίο «βρίσκεται εκεί στον βυθό για 170 χρόνια, οπότε ας το αφήσουμε να… ξεκουραστεί για ακόμη μια χρονιά. Θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε σωστά για αυτήν την επιχείρηση», κατέληξε ο Στακούρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT