Βρετανία: «Βασιλική» αύξηση εσόδων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχάριστα νέα για τη βασιλική οικογένεια φέρνουν οι αναφορές για τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το παλάτι.

Ο φετινός υπολογισμός της Crown Estate, της τεράστιας συλλογής από εκτάσεις γης και ακίνητα που ανήκουν στη βρετανική μοναρχία, δείχνει πως τα έσοδά της εκτοξεύθηκαν φέτος σε 1,1 δισ. λίρες από 442,6 εκατ. λίρες το προηγούμενο έτος. Η αλματώδης αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα.

Μία ξεχωριστή αναφορά που δημοσιεύθηκε από τη βασιλική οικογένεια δείχνει πως ο αριθμός των επισκεπτών στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στο ανάκτορο του Ουίνδσορ επέστρεψε φέτος σε «σχεδόν προ πανδημικά επίπεδα». Μία διόλου ευκαταφρόνητη πηγή εσόδων, καθώς η βασιλική οικογένεια κέρδισε από τους επισκέπτες στις εμβληματικές ιδιοκτησίες της 19,8 εκατ. λίρες, ποσό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Ο υπερδιπλασιασμός της περιουσίας για την οικογένεια του Καρόλου, σε 1,1 δισ. λίρες, οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα.

Ωστόσο, το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως το κόστος του δεκαετούς σχεδίου συντήρησης και επισκευής του παλατιού του Μπάκιγχαμ μαζί με τις εργασίες ανακαίνισης του Ουίνδσορ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβά. Μόνο οι εργασίες αντικατάστασης των υδραυλικών του τελευταίου κόστισαν 465.000 λίρες, ενώ το συνολικό ποσό υπολογίζεται στα 10,59 εκατ. λίρες.

Σημειώνεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου, από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε θεραπεία, ενώ στις 22 Μαρτίου η Κέιτ Μίντλετον αποκάλυψε σε βίντεο ότι μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκε ότι κι εκείνη πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Επειτα από σχεδόν τρεις μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κάρολος επέστρεψε στα επίσημα καθήκοντά του τον Απρίλιο, ενώ η πριγκίπισσα Κάθριν (Κέιτ) εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, συμμετέχοντας σε μια τελετουργική παρέλαση στο Λονδίνο.

Ο βασιλιάς αναφέρεται πως ανέλαβε 464 επίσημες υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του έτους, από δεξιώσεις για ξένους αξιωματούχους έως μια επίσκεψη στο πλατό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ. Συνολικά τα μέλη της οικογενείας συμμετείχαν σε 2.300 «υποχρεώσεις» στη Βρετανία και στο εξωτερικό, σημαντικά λιγότερες σε σχέση με πριν από την πανδημία, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και η οικογένειά της έδωσαν το «παρών» σε 3.200 επίσημες περιστάσεις.

Χιλιάδες ευχές

Οι συμπαθούντες τη βασιλική οικογένεια, πάντως, θέλησαν να δείξουν εμπράκτως την υποστήριξή τους. Σύμφωνα με την έκθεση «Sovereign Grant Report», το παλάτι έλαβε συνολικά 138.303 είδη αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του έτους, με 27.620 να περιλαμβάνουν ευχές για τον βασιλιά και την πριγκίπισσα μετά τις αντίστοιχες αποκαλύψεις για την υγεία τους.

Αν και εντυπωσιακός ο αριθμός, δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ που σημειώθηκε στο ταχυδρομείο του παλατιού το 2022-23, όταν έλαβε 183.207 επιστολές και δέματα. Ηταν η χρονιά που η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα 70 χρόνια στον θρόνο και λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT