Γαλλία: Οργή για το «μπλόκο» Μακρόν

Η Αριστερά πρότεινε πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ, αλλά ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να τη διορίσει πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή στους κόλπους της γαλλικής Αριστεράς έχει προκαλέσει η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να «μπλοκάρει» την υποψήφια πρωθυπουργό που πρότεινε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο χθες το βράδυ. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ (την πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές), ο Μακρόν δήλωσε αρχικά πως δεν σκοπεύει να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στα μέσα Αυγούστου, ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα σχετικά με τη Λουσί Καστέ απάντησε πως «το θέμα δεν είναι να επιλεγεί ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά να δούμε τι είδους πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από την Εθνοσυνέλευση».

Υπενθυμίζεται πως ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε εσπευσμένα για να βάλει φρένο στην άνοδο της Μαρίν Λεπέν κατέληξε χθες έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις συνολικής διάρκειας 16 ημερών στο πρόσωπο της 37χρονης Καστέ. Πρόκειται για μία γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, η οποία τα τελευταία χρόνια διατελεί υπεύθυνη οικονομικών υποθέσεων στο δημαρχείο της πόλης του Παρισιού. Η ίδια έχει εκφράσει την υποστήριξή της σε ορισμένες από τις βασικές προτάσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου, όπως η ανατροπή της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης που εισήγαγε ο Μακρόν. «Η ανακοίνωση του συνασπισμού ήρθε αφού τα μέλη του –οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και το σκληρά αριστερό κόμμα France Unbowed– πέρασαν εβδομάδες διαφωνώντας για το ποιος θα ήταν η επιλογή τους για πρωθυπουργός, απογοητεύοντας τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει περίπου 190 έδρες, το κόμμα του Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του έχουν περίπου 160 έδρες και o ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του κατέχουν περίπου 140. «Κανείς δεν κέρδισε τις εκλογές», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη «και κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνος του την ατζέντα του». Επανέλαβε δε την έκκληση προς τα κόμματα να παραμερίσουν κάποιες από τις διαφορές τους και να σχηματίσουν έναν ευρύ συνασπισμό.

Η Γαλλία δεν έχει την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Γερμανία ή οι Κάτω Χώρες, όπου γίνονται τακτικά μακρές διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ομως ο Μακρόν δήλωσε ότι πιστεύει πως ένας συνασπισμός είναι εφικτός. Υποστήριξε ότι αν τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας μπορούσαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να εμποδίσουν την Ακροδεξιά από την εξουσία, θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν μετά τις εκλογές. «Η ευθύνη αυτών των κομμάτων είναι να κάνουν αυτό που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, το οποίο δεν είναι στις παραδόσεις μας, αλλά το οποίο πιστεύω ότι περιμένουν οι συμπατριώτες μας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι ο «συμβιβασμός» δεν είναι «βρώμικη λέξη».

Οι ηγέτες της Αριστεράς που πιστεύουν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να κληθεί να κυβερνήσει καθώς κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αντέδρασαν στα σχόλια Μακρόν. «Ο πρόεδρος αρνείται να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών και θέλει να μας επιβάλει το Ρεπουμπλικανικό του Μέτωπο», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού, Ζαν Λικ Μελανσόν. «Αυτό δεν πρόκειται να το καταφέρει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT