Φάλαινα αναποδογύρισε σκάφος – «Είχα 3 δευτερόλεπτα να αντιδράσω»

Φάλαινα αναποδογύρισε σκάφος – «Είχα 3 δευτερόλεπτα να αντιδράσω»

«Δεν φοβήθηκα, δεν είχα χρόνο να φοβηθώ», αναφέρει ο 44χρονος Ryland Kenney. Η μαρτυρία του για το περιστατικό στα ανοιχτά του Νιου Χαμσάιρ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανατροπή σκάφους και την εκτόξευση των δύο επιβατών του στο νερό, προκάλεσε η ξαφνική ανάδυση μιας μεγάπτερης φάλαινας, ανοιχτά του Νιου Χαμσάιρ, στις ΗΠΑ.

Βίντεο από το συμβάν κατέγραψε τη μεγάπτερη να υψώνεται ξαφνικά από το νερό, πέφτοντας πάνω στο επτά μέτρων σκάφος και αναποδογυρίζοντάς το. Οι δύο ναυαγοί ανασύρθηκαν σώοι από επιβάτες παρακείμενου σκάφους, ενώ η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε πως κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Μιλώντας για το συμβάν, ο 44χρονος έμπειρος ψαράς Ryland Kenney και ο 54χρονος φίλος του Greg Paquette, ανέφεραν πως ίσως δεν ήταν η πρώτη συνάντησή τους με τη συγκεκριμένη φάλαινα τις τελευταίες ημέρες.

«Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και να ψαρεύω σε απόσταση από τα δολώματα», ανέφερε ο Kenney. «Δεν θέλεις να βρίσκεσαι κοντά, επειδή εκεί είναι πιθανό να εμφανιστεί η φάλαινα», πρόσθεσε.

«Ξαφνικά, στο πίσω μέρος της βάρκας άκουσα ένα βουητό», είπε. Λίγα λεπτά αργότερα, η φάλαινα εξυψώθηκε από το νερό, με το στόμα της ανοιχτό. «Καθώς έπεσε πάνω στο σκάφος, το στόμα της έκλεισε και έσπασε τμήμα της μηχανής, άκουσα ένα μεγάλο τρίξιμο», είπε ο κ. Kenney.

Τη στιγμή του περιστατικού, ο 44χρονος κρατούσε στα χέρια του το καλάμι ψαρέματος. «Είχα τρία δευτερόλεπτα για να δράσω. Δεν φοβήθηκα, δεν είχα χρόνο να φοβηθώ».

Γρήγορα κινήθηκε προς τη μέση του σκάφους, το οποίο άρχισε να ανατρέπεται. Πέταξε το καλάμι του στη θάλασσα και πήδηξε στο νερό. Μέσα στο νερό, εντόπισε τον φίλο του, ο οποίος ξεπρόβαλε κάτω από τη βάρκα, φορώντας σωσίβιο και άρχισε να κολυμπά προς το μέρος του. 

«Τότε ήταν που άρχισα να αισθάνομαι ήρεμος, είμαι ξανά με τον φίλο μου, ας πάμε σε ασφαλές μέρος», είπε. Οι δύο άνδρες παρέμειναν για λίγο στο νερό, έως ότου ανασύρθηκαν από τον 16χρονο Colin Yager και τον αδελφό του Wyatt, οι οποίοι ψάρευαν σε κοντινή απόσταση.

Αν δεν υπήρχε κανείς κοντά, σύμφωνα με τον Kenney, δεν θα ήταν βέβαιη η επιβίωσή τους. «Το προηγούμενο βράδυ, η σύζυγός μου με ρώτησε αν ανησυχούσα για το ενδεχόμενο να πέσει μια φάλαινα στο σκάφος. Είπα ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σαν να με χτυπήσει κεραυνός», ανέφερε. «Φυσικά, την επόμενη μέρα ο κεραυνός χτύπησε».

Πηγή: New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT