Παγκόσμια ανησυχία για τα πλαστά Ozempic

Παγκόσμια ανησυχία για τα πλαστά Ozempic

Απομιμήσεις δημοφιλών φαρμάκων, που πωλούνται online χωρίς συνταγή ιατρού, ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες ή ακόμη και εντελώς διαφορετικά φάρμακα από εκείνα που υποτίθεται ότι αντιγράφουν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν πια οι ψευδεπίγραφες απομιμήσεις του Ozempic και άλλων δημοφιλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, αυτά τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μοιάζουν αυθεντικά αλλά ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες ή ακόμη και εντελώς διαφορετικά φάρμακα από εκείνα που υποτίθεται ότι αντιγράφουν.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι παρτίδες με πλαστά Ozempic έχουν εντοπιστεί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία.

Παράλληλα τον περασμένο Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε για ψευδεπίγραφες απομιμήσεις των δικών της φαρμάκων Mounjaro και Zepbound που έχει παρατηρηθεί ότι πωλούνται μέσω διαδικτύου.

Όσοι μελετούν την αγορά των πλαστών φαρμάκων ανησυχούν μεν με όσα παρατηρούν το τελευταίο διάστημα αλλά δεν εκπλήσσονται.

Τα φάρμακα όπως το Ozempic της Novo Nordisk, που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, είναι σε πολλές περιπτώσεις «ακριβά, δυσεύρετα και περιζήτητα», όπως αναφέρουν οι NY Times. Όταν όμως η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστών σκευασμάτων.

Ως αποτέλεσμα, έχει αναδυθεί μια αγορά ψευδεπίγραφvn φαρμάκων που πωλούνται διαδικτυακά σε χαμηλές τιμές χωρίς ιατρική συνταγή. Ορισμένοι ιστότοποι ισχυρίζονται ότι πωλούν σεμαγλουτίδη, την ουσία που εμπεριέχει το Ozempic, την οποία οι πελάτες μπορούν να προσθέσουν απευθείας σε ένα ηλεκτρονικό καλάθι αγορών. Η αμερικανική Εθνική Ενωση Φαρμακευτικών Συλλόγων (National Association of Boards of Pharmacy) υποστηρίζει, σε έκθεσή της, ότι έχει εντοπίσει χιλιάδες ιστοσελίδες που πωλούσαν παράνομα φάρμακα όπως το Ozempic και πλαστές απομιμήσεις αυτών των φαρμάκων.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι εκείνοι που διακινούν πλαστά σκευάσματα κολλούν ψευδείς ετικέτες Ozempic σε βελόνες ινσουλίνης. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων στην Αυστρία και στις ΗΠΑ που κατέληξαν στο νοσοκομείο αφού έκαναν χρήστη πλαστού Ozempic.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT