Κλιματική κρίση και ενέργεια: «Κυριαρχία» των ορυκτών καυσίμων

Κλιματική κρίση και ενέργεια: «Κυριαρχία» των ορυκτών καυσίμων

Κατά 60% συνέβαλαν τα ορυκτά καύσιμα στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 (άνθρακας 35,2%, φυσικό αέριο 22,5% και πετρέλαιο 2,3%), ακολουθούν τα ανανεώσιμα με τα υδροηλεκτρικά αθροιστικά, στο 30,1% και τα πυρηνικά στο 9,1%.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Κ. Δρίτσα

Κατά 60% συνέβαλαν τα ορυκτά καύσιμα στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 (άνθρακας 35,2%, φυσικό αέριο 22,5% και πετρέλαιο 2,3%), ακολουθούν τα ανανεώσιμα με τα υδροηλεκτρικά αθροιστικά, στο 30,1% και τα πυρηνικά στο 9,1%. Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, για να φτάσει το επίπεδο-ρεκόρ των 29.925 TWh. Ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία – Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκε κατά περίπου 5%, η ζήτηση σε Ευρώπη όσο και Β. Αμερική υποχώρησε κατά 2,4% και 1% αντίστοιχα.

Αυξημένες ανάγκες σε Κίνα και Ινδία

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια αποτυπώνεται στην αύξηση της ζήτησης σε Ινδία και Κίνα, τόσο από την αγορά νέων συσκευών και μονάδων κλιματισμού λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων για την Ινδία, όσο και από την παραγωγή ηλεκτρικών Ι.Χ. και ηλιακών πάνελ από την Κίνα. Συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του 2023, Κίνα και Ινδία με αυξήσεις +7% και +8% αντίστοιχα, αναμένεται να έχουν αυξήσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας +6,5% και +8,5% αντίστοιχα και για το 2024. Hπιες αυξήσεις αναμένονται σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: «Κυριαρχία» των ορυκτών καυσίμων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT