Μύθος ότι το λίγο αλκοόλ μας κάνει καλό

Μύθος ότι το λίγο αλκοόλ μας κάνει καλό

«Τα οφέλη του στην υγεία έχουν υπερεκτιμηθεί, ενώ οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό έχουν υποτιμηθεί», λέει ο δρ Τιμ Στόκγουελ, επικεφαλής νέας έρευνας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στους τακτικούς πότες κυκλοφορεί συχνά μια βολική θεωρία η οποία έχει υποστηριχθεί ανά καιρούς από διάφορες μελέτες: ένα ποτηράκι την ημέρα συνεισφέρει στη μακροζωία περισσότερο από την αποχή από το αλκοόλ. Ωστόσο, μία νέα ανάλυση υποστηρίζει ότι οι έρευνες που έχουν καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα συγκρίνουν ανθρώπους που πίνουν τακτικά με ανθρώπους που είναι νηφάλιοι, αλλά ασθενείς.

Επιστήμονες στον Καναδά ανέλυσαν 107 δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις συνήθειες των ανθρώπων γύρω από το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη διάρκεια της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρήκαν ότι οι έρευνες συνέκριναν ανθρώπους που πίνουν τακτικά με ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν πολύ λίγο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι αρκετοί από αυτούς είχαν κόψει το ποτό όταν είχε ήδη αρχίσει να βλάπτει σοβαρά την υγεία τους. Αυτό το εύρημα υποδεικνύει ότι μεταξύ των ανθρώπων που απέχουν υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με ασθένειες.

«Είναι μία προπαγάνδα της βιομηχανίας ποτών για να πουλάει τα προϊόντα της κάνοντας τους καταναλωτές να νομίζουν ότι θα ζήσουν περισσότερο», δήλωσε ο δρ Τιμ Στόκγουελ, επικεφαλής της έρευνας και επιστήμονας στο Καναδικό Ινστιτούτο Ερευνας για τη Χρήση Ουσιών. «Η ιδέα αυτή έχει επηρεάσει τις εθνικές οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ και τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται η ασθένεια του αλκοολισμού», πρόσθεσε.

Στις μελέτες, οι οποίες συμπεριέλαβαν νεότερα άτομα και εξασφάλισαν ότι οι πρώην πότες και οι περιστασιακοί πότες δεν θεωρούνταν «μη πότες», δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που πίνουν λίγο ζουν περισσότερο, λένε οι Καναδοί επιστήμονες. Αυτό φάνηκε μόνο στις ασθενέστερες έρευνες που δεν κατάφεραν να διαχωρίσουν τους πρώην πότες και τους ισόβιους μη αλκοολικούς.

«Οι εκτιμήσεις για τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία είναι υπερβολικές, ενώ οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό μας έχουν υποτιμηθεί στις περισσότερες προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο Στόκγουελ.

Η πρώην αρχίατρος της Αγγλίας, Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο πρόσληψης αλκοόλ. Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 υποστήριξε σθεναρά την άποψη αυτή. Διαπίστωσε ότι το αλκοόλ οδήγησε σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016 και ήταν ο κυριότερος παράγων κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία σε άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών. Μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών, περίπου το 27% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το 19% στους άνδρες σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Πέρυσι, μια μεγάλη μελέτη σε μισό εκατομμύριο Κινέζους άνδρες συνέδεσε το αλκοόλ με περισσότερες από 60 ασθένειες, όπως κίρρωση του ήπατος, εγκεφαλικό επεισόδιο, διάφοροι γαστρεντερικοί καρκίνοι, ουρική αρθρίτιδα, καταρράκτης και γαστρικό έλκος.

«Οι μελέτες για το αλκοόλ και την υγεία μπορεί να υπόκεινται σε προκαταλήψεις, ακόμη και όταν είναι καλά οργανωμένες», δήλωσε η δρ Αϊόνα Μίλγουντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της μελέτης στους Κινέζους.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι σταματούν ή μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν μεγαλώνουν και επιβαρύνεται η υγεία τους. Οι πιο προκατειλημμένες μελέτες συμπεριέλαβαν στην ομάδα σύγκρισης πολλούς ανθρώπους που είχαν σταματήσει ή μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ για λόγους υγείας, κάνοντας έτσι τους ανθρώπους που είναι αρκετά καλά για να συνεχίσουν να πίνουν να φαίνονται ακόμη πιο υγιείς», πρόσθεσε. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι φημολογούμενες ευεργετικές επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία είναι απί-θανο να είναι πραγματικές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT