Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών

Το δίκτυο υψηλών ταχυτήτων έγινε στόχος βανδαλισμών και εμπρησμών που προκάλεσαν «παράλυση» δρομολογίων, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων – Για «συντονισμένο σαμποτάζ» μιλά η υπουργός Αθλητισμού και αξιωματούχοι – Αναμένεται να επηρεαστούν οι μετακινήσεις 800.000 επιβατών.

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(UPD 14:22) Μεγάλη αναταραχή, στο παρά ένα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν προκαλέσει οι μαζικοί βανδαλισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, με την κυβέρνηση δια στόματος και του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ να κάνει λόγο για «συντονισμένο σαμποτάζ». Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις δολιοφθορές και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μεγάλο τμήμα του δικτύου έχει παραλύσει με αντίκτυπο και στην ευρύτερη αλυσίδα δρομολογίων και εκτός συνόρων.

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-1
REUTERS/Brian Snyder

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-2
REUTERS/Brian Snyder

«Συντονισμένο σαμποτάζ»

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι οι «πράξεις σαμποτάζ» πραγματοποιήθηκαν με «προετοιμασμένο και συντονισμένο τρόπο στις εγκαταστάσεις της SNCF».

Σε ανάρτησή του στο X, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι «μαζικές και σοβαρές» και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο.

Αναφέρει επίσης ότι συμμερίζεται την οργή των πολιτών που ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές, προσθέτοντας ότι τους ευχαριστεί για την υπομονή τους.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους υπαίτιους του σαμποτάζ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «ένα νέο σχέδιο μεταφορών και κυκλοφορίας θα παρουσιαστεί νωρίς σήμερα το απόγευμα» για τους επιβάτες που επλήγησαν από τη διακοπή της κυκλοφορίας. 

«Ο στόχος είναι σαφής: να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατό και να εργαστούμε για την αποκατάσταση του δικτύου», δήλωσε ο Ατάλ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο δυτικός άξονας, που περιλαμβάνει τη Βρετάνη και το Μπορντό, «επηρεάστηκε περισσότερο».

«Θα επηρεαστούν 800.000 επιβάτες»

Η SNCF νωρίτερα έκανε λόγο για «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό».

Μεγάλος αριθμός δρομολογίων έχει ήδη ακυρωθεί, με την SNCF να προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να τραβήξει σε χρόνο, «τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες επισκευές».

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-3
REUTERS/Susana Vera

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-4
AP Photo/Yasin Dar

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-5
REUTERS/Susana Vera

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-6
Εικόνα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λιλ. REUTERS/Evelyn Hockstein

Η SNCF κάλεσε, μάλιστα, όσους επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μη μεταβαίνουν στους σταθμούς, διευκρινίζοντας πως τα εισιτήρια είναι ανταλλάξιμα και επιστρέφονται.

Ο πρόεδρος του SNCF μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV ανέφερε ότι θα επηρεαστούν 800.000 επιβάτες.

Συμπλήρωσε επίσης πως το δίκτυο ήταν προετοιμασμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εξετάζεται η κινητοποίηση εκατοντάδων ατόμων για να επιδιορθωθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατό.

Οπως μεταδίδει το BBC, εμπρησμοί εκδηλώθηκαν σε τρία σημεία των γραμμών TGV που διέρχονται δυτικά, βόρεια και ανατολικά του Παρισιού.

Μια τέταρτη εμπρηστική επίθεση στη γραμμή που εκτείνεται νότια προς τη Λυών και τη Μεσόγειο απετράπη.

Συνέπεια είναι ότι τα τρένα TGV εκτρέπονται σε άλλες γραμμές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις έως και δύο ωρών και ορισμένες ακυρώσεις.

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-7
REUTERS/Yves Herman

Σημειώνεται πως οι γραμμές που έχουν πληγεί συνολικά είναι η Atlantique (από το Παρίσι στο Μπορντό), η Nord (από το Παρίσι στη Λιλ) και η Est (από το Παρίσι στο Στρασβούργο).

Η εικόνα του δικτύου:

Γαλλία: «Συντονισμένο σαμποτάζ» στα τρένα, στο παρά πέντε των Ολυμπιακών-8
Πηγή: Le Monde

Ο σταθμός Montparnasse του Παρισιού, που έχει πληγεί σοβαρά από τη διακοπή, δεν θα δέχεται «κανένα τρένο» μέχρι τουλάχιστον τη 1 μ.μ., ανακοίνωσε η SNCF. 

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Amélie Oudéa-Castera, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ένα είδος συντονισμένου σαμποτάζ».

Μιλώντας στο FMTV, η Ουντέα Καστερά καταδίκασε τις επιθέσεις με «τον πιο έντονο τρόπο» και δήλωσε ότι είναι «πραγματικά τρομακτικές».

«Το να ενεργείς κατά των Αγώνων είναι σαν να ενεργείς κατά της Γαλλίας, κατά της χώρας σου», είπε, σύμφωνα με το BFMTV. 

Ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ καταδίκασε τις επιθέσεις κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ενέργειες».

Σημειώνεται ότι αρκετοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε περιοχές εκτός Παρισιού, όπως η Ναντ και το Μπορντό, οι οποίες συνδέονται με το Παρίσι σιδηροδρομικά.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την έκβαση των Αγώνων και ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις γαλλικές αρχές».

Ολα αυτά την ώρα που πάνω από 300.000 θεατές αναμένονται σήμερα στην καρδιά του Παρισιού για την τελετή έναρξης των Αγώνων. 

Ταυτόχρονα, η Eurostar ανακοίνωσε ότι τα σιδηροδρομικά της δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού διαταράχθηκαν από πράξεις βανδαλισμού στη Γαλλία, με αποτέλεσμα αρκετές ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσε, καλούσε τους επιβάτες να μην ταξιδέψουν με το τρένο σήμερα, Παρασκευή. 

«Λόγω συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρεάζουν τη γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Παρισιού και Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας από και προς το Παρίσι εκτρέπονται μέσω της κλασικής γραμμής σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου. Αυτό μεγαλώνει τον χρόνο ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα», ανέφερε η Eurostar σε ανακοίνωσή της.

Εκκένωση του αεροδρομίου Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ – Λήξη συναγερμού

Ενώ το «μπλακ αούτ» σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου είναι σε εξέλιξη, το αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ, που βρίσκεται στη Γαλλία κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία, εκκενώθηκε για «λόγους ασφαλείας», αναφέρει η Le Figaro. 

Οπως αναφέρει το BBC, δεν υπάρχει προς ώρας κάποια ένδειξη αν το περιστατικό εκκένωσης συνδέεται με τη σιδηροδρομική διακοπή στη Γαλλία.

Λίγο πριν τις 2 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε σταδιακά η επαναλειτουργία του αεροδρομίου με τις αστυνομικές αρχές να ενημερώνουν ότι η εκκένωση οφειλόταν σε τηλεφώνημα για βόμβα. Παράλληλα, οι επιβάτες καλούνται να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους καθώς υπάρχουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις. 

Με πληροφορίες από BBC, AFP και Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT