Βενεζουέλα: Απειλές Μαδούρο πριν από τις κομβικές εκλογές της Κυριακής

Βενεζουέλα: Απειλές Μαδούρο πριν από τις κομβικές εκλογές της Κυριακής

Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή, 28 Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο δύσκολες που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο 61χρονος διάδοχος του Τσάβες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικολάς Μαδούρο «έκλεισε» την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των προεδρικών που διεξάγονται στη Βενεζουέλα αυτήν την Κυριακή με μια πύρινη αλλά και διχαστική ομιλία.

Από το βήμα της τελευταίας προεκλογικής συγκέντρωσης των υποστηρικτών του στο Καράκας, ο 61χρονος διάδοχος του Τσάβες αποκήρυξε τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως «φασίστες», «δειλούς» και «υποχείρια των ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα ότι πρόκειται αυτήν την Κυριακή να εξασφαλίσει μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας.

Ο Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται στην εξουσία της Βενεζουέλας ήδη από το 2013. Ωστόσο, οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα την ερχόμενη Κυριακή, 28 Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο δύσκολες που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο 61χρονος ηγέτης.   

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο 74χρονος πρώην διπλωμάτης Εντμούντο Γκονζάλες, που είναι ο κύριος προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης ενάντια στον Μαδούρο, προηγείται και μάλιστα με διαφορά… δεκάδων μονάδων.  

Τι θα γίνει, όμως, εάν ο Γκονζάλες τελικώς επικρατήσει στην κάλπη; Θα γίνει το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεκτό από την πλευρά Μαδούρο;

«Την Κυριακή θα αποφασιστεί το μέλλον της Βενεζουέλας για τα επόμενα 50 χρόνια. Ειρήνη ή πόλεμος; Αντιπολιτευόμενες διαμαρτυρίες ή ηρεμία; Ακροδεξιά ή Τσαβίστας; Φασισμός ή λαϊκή δημοκρατία; Αγριος καπιταλισμός ή χριστιανικός σοσιαλισμός;», διαμήνυσε ο Μαδούρο κατά την τελευταία προεκλογική ομιλία του, προειδοποιώντας την αντιπολίτευση να μην αμφισβητήσει το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα γιατί «θα το μετανιώσει».  

Ο Μαδούρο βρίσκεται στην εξουσία από τότε που πέθανε ο μέντορας και προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβες, το 2013. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, είδε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά υπό το βάρος επιδεινούμενων οικονομικών προβλημάτων και ολοένα μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι πολίτες της χώρας μετανάστευαν μαζικά στο εξωτερικό.

Ο πρώην οδηγός λεωφορείου και συνδικαλιστής κατηγορεί για όλα αυτά τα προβλήματα τις ΗΠΑ και έχει ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, την Κούβα, το Ιράν και την Κίνα.

Οι αντιπολιτευόμενοι, ωστόσο, καταγγέλλουν ότι είναι πολύ πιθανό η πλευρά Μαδούρο να επιχειρήσει να νοθεύσει υπέρ της το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι εκείνη δεν επέτρεψε την έλευση παρατηρητών από την Ε.Ε. και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.   

Με πληροφορίες από FT  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT