«Δεν είναι το Παρίσι αυτό που βλέπετε», λένε οι κάτοικοι

«Δεν είναι το Παρίσι αυτό που βλέπετε», λένε οι κάτοικοι

Χιλιάδες αστυνομικοί, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθυστερήσεις στις μεταφορές, ανατιμήσεις και απαγορευμένες ζώνες κυκλοφορίας

Αστυνομικοί, άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε οροφές κτιρίων και ιδιωτικοί φρουροί περιπολούν σε όλους τους δρόμους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Γαλλίας. Στο μετρό, τα δρομολόγια ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο. Οι δρόμοι γύρω από τον Σηκουάνα «σφραγισμένοι». Σε κάθε σημείο της περιοχής αυστηροί έλεγχοι, με τους τουρίστες να δυσανασχετούν. Κόσμος φοβισμένος και ανήσυχος, καθώς τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τα… σχέδια επί χάρτου δεν στάθηκαν ικανά για να αποτρέψουν το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η Γαλλία, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει οι Αρχές της χώρας, φιλοδοξεί να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης Ιστορίας. Οι πρώτες ενδείξεις, όμως, δεν συνηγορούν ως προς αυτό. Το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους αλλά και οι απειλές για βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν χάος στις μεταφορές της σταθερής τροχιάς.

«Δεν είναι το Παρίσι αυτό που βλέπετε. Να έρθετε μια άλλη εποχή για να δείτε πόσο όμορφη πόλη είναι. Εμείς κάνουμε υπομονή», μας είπε η Μαρί Σαρό, καθηγήτρια στο επάγγελμα, η οποία γνώριζε αγγλικά και προσπάθησε να μας βρει λύσεις για τις πολύωρες καθυστερήσεις των συρμών του μετρό.

Η γνώση αγγλικών ανέκαθεν αποτελούσε… πληγή για την πλειονότητα των Γάλλων και αυτό εμφανίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους περισσότερους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς ελάχιστοι μιλούν αγγλικά, αλλά και πάλι δεν διαθέτουν γνώσεις για τους σταθμούς και τις ανταποκρίσεις. Βέβαια, η προθυμία τους να εξυπηρετήσουν έστω και με τη χρήση μετάφρασης μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Αυτοί όμως που έχουν κερδίσει τις καρδιές των αθλητών, των επισήμων, των δημοσιογράφων αλλά των ολυμπιακών τουριστών είναι οι εθελοντές.

Ακόμα κι αν δεν μιλούν αγγλικά, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και είναι πρόθυμοι να διασχίσουν δεκάδες μέτρα για να δείξουν σταθμούς μετρό, καταστήματα κ.λπ. Πριν ακόμα αρχίσει το κυρίως αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, το πρώτο… χρυσό μετάλλιο κερδίζουν ξεκάθαρα αυτοί οι άνθρωποι.

Οι Γάλλοι πίστευαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βοηθούσαν στην αύξηση του τουρισμού. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι τουρίστες που επέλεγαν αυτή την εποχή το Παρίσι προτίμησαν να μην ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τα απρόοπτα. Από την άλλη πλευρά, «ο ολυμπιακός τουρισμός δεν αφήνει χρήματα», μας είπαν έμποροι που διατηρούν καταστήματα με σουβενίρ γύρω από τον Πύργο του Αϊφελ.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Το κόστος των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς τριπλασιάστηκε, σε κάποια μαγαζιά ένα σάντουιτς κοστίζει ακόμα και 10 ευρώ κι ένα απλό ζευγάρι κάλτσες 7 ευρώ.

Μια άλλη πληγή για τους διοργανωτές είναι η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης. Στο Κέντρο Τύπου, το τμήμα για τις μεταφορές δεν είχε ενημερωθεί για το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους και στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν πώς μπορούν να μεταβούν σε ολυμπιακά κέντρα σε πόλεις εκτός Παρισιού, οι υπεύθυνοι πρότειναν να χρησιμοποιήσουν τις γραμμές που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας!

Χθες, ελάχιστες ώρες πριν από την τελετή έναρξης υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών. Ενα από αυτά αφορούσε και την περιοχή που βρίσκεται η «καρδιά» του γραπτού Τύπου. Αμεσα οι χώροι αποκλείστηκαν και οι περίοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι και για ακόμα μία φορά επιτέθηκαν κατά των διοργανωτών.

«Εμείς θέλαμε να διοργανώσουμε μια γιορτή και αντί για αυτό στο Παρίσι κυριαρχεί ένα κλίμα τρόμου. Δεν είναι αυτό που φανταζόμασταν όταν η χώρα μας ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην πόλη μας από τα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, φοβόμαστε μήπως τα μέτρα δεν είναι αρκετά», μας είπαν ντόπιοι πολίτες και καταστηματάρχες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT