Τεράστιες πυρκαγιές κάνουν στάχτη δάση σε Καναδά και ΗΠΑ

Τεράστιες πυρκαγιές κάνουν στάχτη δάση σε Καναδά και ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιγαντιαία δασική πυρκαγιά μαίνεται εδώ και λίγες ημέρες στον νοτιοδυτικό Καναδά καίγοντας μέρος της πόλης Τζάσπερ που βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου εθνικού πάρκου. Η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό το απόγευμα της Δευτέρας και γιγαντώθηκε σε ελάχιστο χρόνο αιφνιδιάζοντας τους πυροσβέστες. Οι Αρχές έδρασαν αστραπιαία και απομάκρυναν τους περίπου 25.000 κατοίκους και τουρίστες της περιοχής. Ο Μάικ Ελις, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της επαρχίας Αλμπέρτα, δήλωσε πως οι φλόγες έφτασαν έως και τα δέκα μέτρα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι τις έκαναν να διασχίσουν απόσταση πέντε χιλιομέτρων μέσα σε μισή ώρα.

Η περιοχή είναι γνωστή για τους καταρράκτες, τις λίμνες και τα βουνά της και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες.

Η υπηρεσία διαχείρισης των εθνικών πάρκων εξέδωσε χθες το απόγευμα μια αισιόδοξη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία βροχές αναμένεται να ανακόψουν τις φωτιές μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Ωστόσο, η υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Τεράστιες πυρκαγιές κάνουν στάχτη δάση σε Καναδά και ΗΠΑ-1
Αεροπλάνο πετάει κοντά στη φωτιά στη λίμνη Ουίλιαμς στον Καναδά. [Spencer Stratton Photography / Handout via REUTERS]

Στην Καλιφόρνια

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, Αμερικανοί πυροσβέστες προσπαθούσαν μέχρι χθες το βράδυ να περιορίσουν τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη και η οποία έχει κάψει πάνω από 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι φλόγες στο εθνικό πάρκο στην πόλη Τζάσπερ έφτασαν έως και τα δέκα μέτρα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι τις έκαναν να διασχίσουν πέντε χιλιόμετρα σε μισή ώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, η «Park Fire» είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που ξεσπάει φέτος στην πολιτεία. Οι φλόγες απειλούν ιδιαίτερα τη μικρή πόλη Τσίκο, σχεδόν τρεις ώρες βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Περισσότεροι από 1.150 πυροσβέστες μετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία επί του παρόντος έχει περιοριστεί κατά 3%, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας CalFire.

Αυτή η δασική πυρκαγιά φέρνει στον νου άσχημες αναμνήσεις στην Καλιφόρνια: Το Τσίκο βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από το Παραντάιζ, μια πόλη που καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 2018 και όπου έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι.

Η φωτιά φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό: Ενας ύποπτος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης και τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία. Η αμερικανική Δύση έχει γνωρίσει αρκετά κύματα καύσωνα από τις αρχές Ιουνίου και δεκάδες πυρκαγιές κατακαίνε τώρα την περιοχή.

Στο Ορεγκον

Η γειτονική πολιτεία του Ορεγκον με τα πυκνά δάση και τον σημαντικά μικρότερο πληθυσμό δίνει επίσης μάχη με τις megafires, νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πρόσφατες γιγαντιαίες πυρκαγιές. Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως είχαν ήδη καεί περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα δάσους και είχαν εκκενωθεί αρκετές αγροτικές περιοχές. Οι πολιτείες που συνορεύουν με την Καλιφόρνια και το Ορεγκον έχουν αναφέρει κακής ποιότητας αέρα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT