Γαλλία: Αλυτο μυστήριο παραμένει το σαμποτάζ στα τρένα

Γαλλία: Αλυτο μυστήριο παραμένει το σαμποτάζ στα τρένα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από το μεγάλης κλίμακας σαμποτάζ στον γαλλικό σιδηρόδρομο χθες το πρωί, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Γάλλων. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται και η κυκλοφορία κάποιων εκ των τρένων.

Κατά μέσον όρο 7 στα 10 τρένα υψηλής ταχύτητας θα κινούνται στη διάρκεια της σημερινής ημέρας στον βόρειο, τον δυτικό και τον νοτιοδυτικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF σήμερα.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων προέβλεψε επίσης μέσες καθυστερήσεις μίας ως δύο ωρών στους τρεις αυτούς σιδηροδρομικούς άξονες, σημειώνοντας επίσης ότι η κυκλοφορία «στον βόρειο άξονα» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Πατρίς Βεργκριέτ, εκτίμησε πως η κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα. «Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται τη Δευτέρα», είπε στους δημοσιογράφους.

Το χρονικό 

Οι εμπρησμοί σημειώθηκαν στον νομό του Πα-ντε-Καλαί, προκαλώντας διακοπή των δρομολογίων TGV από το Παρίσι προς τον Βορρά, στην κωμόπολη Πανί και στο κέντρο σηματοδότησης του Κουρτελέν, προξενώντας προβλήματα στο δίκτυο του Ατλαντικού. Αντιθέτως, η ασφάλεια των σιδηροδρόμων εμπόδισε εμπρησμό στο Βεργκινί, επιτρέποντας την απρόσκοπτη κυκλοφορία των τρένων στα ανατολικά και προς τον Νότο.

Σε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών κάλεσε χθες, στο περιθώριο έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Η έρευνα μόλις ξεκίνησε, καλώ όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και προσοχή. Αυτό που γνωρίζουμε, αυτό που διαπιστώσαμε, είναι ότι οι εμπρησμοί ήταν προσχεδιασμένοι, συντονισμένοι και στόχευαν νευραλγικά τμήματα του δικτύου, αποδεικνύοντας ότι οι δράστες διέθεταν ακριβείς γνώσεις», είπε ο Ατάλ. Το ελεγχόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτο των σιδηροδρομικών ανέφερε χθες: «Το συνδικάτο μας καταδικάζει το πλήγμα αυτό κατά του κρατικού οργανισμού SNCF».

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμισθεί το περιστατικό εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε να αναθέσει την έρευνα για σκόπιμη καταστροφή κρατικής περιουσίας στην εισαγγελία της πρωτεύουσας και όχι στον ειδικό αντιτρομοκρατικό εισαγγελέα. Από τη μεριά της, η περιφερειάρχης της πρωτεύουσας και πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Γαλλίας» μιλώντας στο υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Θεωρία συνωμοσίας ασπάσθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, λέγοντας χθες ότι οι πράξεις δολιοφθοράς στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο οφείλονται «στην επιρροή του άξονα του κακού και του ριζοσπαστικού ιρανικού Ισλάμ». Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε στην εφημερίδα Times of Israel ότι είχε προειδοποιήσει τον Γάλλο ομόλογό του στις αρχές της εβδομάδας για πληροφορίες σε βάσεις δεδομένων του Ισραήλ οι οποίες δείχνουν ότι το Ιράν σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο την ισραηλινή αντιπροσωπεία στους Αγώνες.

Στελέχη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν χθες ότι οι υποψίες τους στρέφονται κυρίως στη γαλλική άκρα Αριστερά ή σε οικολόγους ακτιβιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT