Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη των διοργανωτών για τον «Μυστικό Δείπνο» με τον Διόνυσο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη των διοργανωτών για τον «Μυστικό Δείπνο» με τον Διόνυσο

«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησαν συγγνώμη την Κυριακή από Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος», κατά την Τελετή Εναρξης.

Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι.

Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο.

Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία

Το γεγονός προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία έκανε λόγο για μια τελετή που «περιελάμβανε σκηνές χλευασμού και εμπαιγμού του χριστιανισμού».

Ορισμένοι Γάλλοι αθλητές δυσκολεύτηκαν να κοιμηθούν εξαιτίας του αντίκτυπου από την αντιπαράθεση, είπε ο μονσινιόρ Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, εκπρόσωπος των Επισκόπων Γαλλίας για τους Αγώνες.

Ο αρχιεπίσκοπος Σαρλ Σικλουνά, ο υψηλότερα ιστάμενος Καθολικός αξιωματούχος στην Μάλτα και ένας αξιωματούχος του πανίσχυρου Τμήματος Δόγματος της Πίστεως του Βατικανού, δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον πρέσβη της Γαλλίας στη Μάλτα για να διαμαρτυρηθούν για την «άσκοπη προσβολή».

Σε μήνυμά του προς τον πρέσβη που ανέβασε στο Χ έγραψε: «Θα ήθελα να εκφράσω θλίψη και μεγάλη απογοήτευση απέναντι στην προσβολή προς εμάς τους χριστιανούς στη διάρκεια της τελετής έναρξης… με μια ομάδα από καλλιτέχνες drag σόου να μιμούνται τον Μυστικό Δείπνο».

Η απάντηση των διοργανωτών

«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024, Αν Ντεσάμπ.

«Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιθύνων νους της τελετής έναρξης, Τομάς Ζολί, σημείωσε πως η υπονόμευση του θρησκευτικού συναισθήματος του κοινού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του.

«Θέλαμε να μιλήσουμε για ποικιλομορφία. Ποικιλομορφία σημαίνει να είμαστε μαζί. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες, τόσο απλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT