Ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ

Ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την επίθεση σε γήπεδο με θύματα παιδιά. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, αλλά είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Διεθνής καταδίκη

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε έδαφος του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ατόμων, κυρίως παιδιών.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών το Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ και εκτιμά επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, αλλά είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή, σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκαν, παρουσία χιλιάδων ατόμων, οι κηδείες των παιδιών, που έπεσαν νεκρά από την επίθεση του Σαββάτο στο Ματζτάλ Σαμς. Σε νοσοκομείο στη Χάιφα εξακολουθούν να νοσηλεύονται πέντε παιδια, εκ των οποίων τρία σε σοβαρή κατάσταση. Το συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκίμασε την ηγεσία της χώρας. 

Αντεπίθεση από το Ισραήλ

Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων», τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές», σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατς.

Γ.Γ. ΟΗΕ: «Ολες οι πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Την πολύνεκρη επίθεση, για την οποία κατηγορείται η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή», δήλωσε ο Γκουτέρες, μέσω εκπροσώπου του.

Λευκός Οίκος: Φριχτή επίθεση, από περιοχή που ελέγχει η Χεζμπολάχ

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, σημειώνοντας πως «ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν.

Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους μετά την επίθεση του Σαββάτου, την οποία καταδίκασε και χαρακτήρισε «φρικτή».

Α. Μπλίνκεν: Καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη λιβανική Χεζμπολάχ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολάχ», είπε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες τονίζοντας ότι η επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στο σύνορο του Ισραήλ με τον Λίβανο. «Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η κρίση, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, να αποτρέψουμε την εξάπλωση αλλά να την εκτονώσουμε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι και στις δύο χώρες-στο Ισραήλ και στον Λίβανο-που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Γαλλία: Σύσταση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε Λίβανο και Ισραήλ

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο την επίθεση που έπληξε την κοινότητα των Δρούζων στο Ματζτάλ Σαμς», αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Γαλλία απαιτεί να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τις εμπλεκόμενες πλευρές για τον σκοπό αυτό», προστίθεται.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ακόμη ότι συνεχίζει να συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, το Ισραήλ ή τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βρετανία: Ανησυχούμε για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, καταδίκασε την επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν και εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Εχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της», έγραψε ο Λάμι στην πλατφόρμα Χ.

Ζ. Μπορέλ: Σοκαριστικές εικόνες – Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές εικόνες» και ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

«Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ μέσω X.

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο X. «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». «Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.

Τέλος, διατυπώνεται έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Η Βηρυτός ζητά διενέργεια διεθνούς έρευνας

Η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT