Η αρχαία ρωμαϊκή Αππία οδός γίνεται το 60ό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ιταλία

Η αρχαία ρωμαϊκή Αππία οδός γίνεται το 60ό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ιταλία

Γνωστή ως Regina Viarum (βασίλισσα των δρόμων), η Αππία οδός συνέδεε τη Ρώμη με το λιμάνι του Μπρίντιζι στον ιταλικό Νότο και υπήρξε ορόσημο για την αρχαία οδοποιία 

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαία ιταλική Αππία Οδός, η πιο πρώιμη και πιο σημαντική οδός που κατασκευάστηκε από τους αρχαίους Ρωμαίους, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθιστώντας την Ιταλία τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μνημείων στον κόσμο. 

Γνωστή ως Regina Viarum (βασίλισσα των δρόμων), η Αππία οδός συνέδεε τη Ρώμη με το λιμάνι του Μπρίντιζι στον ιταλικό Νότο και υπήρξε ορόσημο για την αρχαία οδοποιία. 

Το πρώτο τμήμα του συγκεκριμένου δρόμου κατασκευάστηκε το 312 π.Χ από τον Aππιο Κλαύδιο και αποτελούσε στρατηγικό διάδρομο για στρατιωτικούς σκοπούς. Μέχρι τότε, οι μόνοι δρόμοι έξω από την αρχαία Ρώμη ήταν ετρουσκικοί και πήγαιναν προς την Ετρουρία – περιοχή της κεντρικής Ιταλίας. 

Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από το σημαντικό αυτό δημιούργημα είναι τα 17 πρώτα χιλιόμετρα του πλακόστρωτου μονοπατιού που διατηρείται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Αππιου πάρκου. Δημοφιλής για τους λάτρεις της ιστορίας, τους περιπατητές και τους ποδηλάτες, ο άθικτος δρόμος περιστοιχίζεται από απομεινάρια αρχαίων ρωμαϊκών υδραγωγείων και επαύλεων. Κάτω από το πλακόστρωτο υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο από κατακόμβες όπου τάφηκαν χριστιανοί που είχαν αλλαξοπιστήσει.

Η αρχαία ρωμαϊκή Αππία οδός γίνεται το 60ό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ιταλία-1
Φωτ.: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

«Αρχικά σχεδιάστηκε ως ένας στρατηγικός δρόμος για στρατιωτικούς σκοπούς, που εκτεινόταν προς Ανατολάς και Μικρά Ασία», σημειώνει η UNESCO. «Αργότερα η Via Appia επέτρεψε στις πόλεις που συνέδεε να αναπτυχθούν, διευκολύνοντας τη δημιουργία νέων οικισμών και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου».

Σύμφωνα με την UNESCO, το λιθόστρωτο αυτό μαρτυρά «την προηγμένη τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων μηχανικών στην οδοποιία και στα έργα υποδομών και εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων».

Η Αππία οδός αποτελεί το 60ό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που προστίθεται στην περιώνυμη λίστα – η οποία περιλαμβάνει τα ιστορικά κέντρα της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Βενετίας, της Πίζας και της Νάπολης, καθώς και τα πέντε χωριά των Τσίνκε Τέρρε και τη Ματέρα Μπασιλικάτα. 

Πηγή: Guardian 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT