Εκλογές στη Βενεζουέλα: Βία στους δρόμους εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Βία στους δρόμους εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Συμμορίες εποχούμενες σε μοτοσυκλέτες τρομοκρατούν τον κόσμο, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νεκρός, άγνωστος αριθμός τραυματιών και επεισόδια σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας Καράκας και αλλού είναι ο πρώτος απολογισμός της έντασης που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη χώρα από την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή Εκλογών (CNE).

Καζάνι που βράζει θυμίζει η πλέον ταραγμένη (τις τελευταίες δεκαετίες) χώρα της Νότιας Αμερικής μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου το καθεστώς διατείνεται ότι ο λαός έδωσε νέα εντολή στον από το 2013 πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να κυβερνήσει, με την εκλογική επιτροπή να δίνει ποσοστό 51,2% στον νυν πρόεδρο και 44% στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες, ενώ η αντιπολίτευση τονίζει ότι νικητής είναι ο Γκονσάλες με ποσοστό 70% έναντι 30% του Μαδούρο.

Η προοπτική της νέας διακυβέρνησης υπό τον Νικολάς Μαδούρο έως το 2031 τουλάχιστον έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες σε πολλά σημεία της χώρας καθώς και στο εξωτερικό, ενώ άλλες χώρες όπως η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το ανακοινωθέν αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά και καταγγέλλει προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης κατά του συστήματος ελέγχου των ψήφων. Η CNE δήλωσε μάλιστα ότι θα δώσει τα σχετικά στοιχεία στην εισαγγελία.

Ωστόσο ξένοι δημοσιογράφοι και πρακτορεία αναφέρουν εκτεταμένη ένταση στη χώρα, με τουλάχιστον έναν νεκρό στην Τάτσιρα, κοντά στα σύνορα της χώρας, σε συγκρούσεις με συμμορίες οπαδών του Μαδούρο που κατά κανόνα καταφθάνουν σε μοτοσικλέτες.

Τέτοιες συμμορίες καταγγέλλει και η αντιπολίτευση ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και στο Καράκας. Επεισόδια έχουν αναφερθεί σε πλατείες και έξω από σχολεία τα οποία λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Καρίνα Ματσάδο κάλεσε τους υποστηρικτές να μη βγουν στους δρόμους, προφανώς βλέποντας τον κίνδυνο εκτεταμένης αιματοχυσίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προς το παρόν παραμένουν αμέτοχες.

Σε τουλάχιστον έξι ακόμη σημεία έχουν αναφερθεί επεισόδια σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Μια υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης μίλησε στην ισπανόφωνη έκδοση του CNN λέγοντας ότι δεν βγήκε στους δρόμους για να διαπράξει βία αλλά για να πανηγυρίσει τη νίκη της αντιπολίτευσης, αλλά οι συμμορίες που είναι γνωστές με το όνομα «κολεκτίβας» επιτέθηκαν στην ίδια και σε άλλους.

Στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Πόλη του Μεξικού έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες απόδημοι Βενεζουελάνοι και φωνάζουν συνθήματα όπως «ελευθερία» και «νοθεία» στηλιτεύοντας τα αποτελέσματα που εξέδωσε η CNE.

Εξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Μπουένος Αϊρες, στη συνοικία Παλέρμο, σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που φώναζαν «νοθεία», και ολιγάριθμων οπαδών του Μαδούρο. Κάποιοι πέταξαν και αντικείμενα κατά του κτιρίου. 

Τα exit poll ανεξάρτητων οργανισμών δείχνουν εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη την οποία αναφέρει η εκλογική επιτροπή. Η Edison Research, γνωστή για τις δημοσκοπήσεις στις αμερικανικές εκλογές, είχε προβλέψει σε exit poll ότι ο Γκονσάλες θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, ενώ ο Μαδούρο θα λάμβανε το 31%. Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεψε επίσης 65% για τον Gonzalez και λίγο λιγότερο από 14% για τον Μαδούρο.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN en Espanol, VTV, Imagen Noticias, ΤΝ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT