Αυστραλία: Μητέρα στη φυλακή για τον εξαναγκαστικό γάμο της κόρης της

Αυστραλία: Μητέρα στη φυλακή για τον εξαναγκαστικό γάμο της κόρης της

Μια μητέρα φυλακίστηκε σύμφωνα με τους νόμους περί αναγκαστικού γάμου στην Αυστραλία, επειδή υποχρέωσε την κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα ο οποίος, λίγο αργότερα, θα δολοφονούσε τη νέα γυναίκα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μητέρα έγινε το πρώτο άτομο που φυλακίζεται σύμφωνα με τους νόμους περί αναγκαστικού γάμου στην Αυστραλία, επειδή υποχρέωσε την κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα ο οποίος, λίγο αργότερα, θα δολοφονούσε τη νέα γυναίκα.

Η Σακίνα Μουχάμαντ Τζαν, κρίθηκε ένοχη επειδή είχε εξαναγκάσει την Ρούγκια Χαϊντάρι να παντρευτεί έναν 26χρονο, το 2019, με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή.

Εξι εβδομάδες μετά τον γάμο, ο άνδρας σκότωσε τη νέα γυναίκα, έγκλημα για το οποίο εκτίει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τη Δευτέρα, η Τζαν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, για αυτό που ο δικαστής αποκάλεσε «αφόρητη πίεση» προς την κόρη της.

Οι νόμοι περί αναγκαστικών γάμων θεσπίστηκαν στην Αυστραλία το 2013 και επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Εκκρεμούν αρκετές υποθέσεις και η Τζαν είναι η πρώτη που καταδικάζεται με τις σχετικές διατάξεις. 

Αφγανή πρόσφυγας η ίδια, είχε διαφύγει από το καθεστώς Ταλιμπάν και μετανάστευσε στη Βικτώρια με τα πέντε παιδιά της το 2013. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι «θρηνεί ασταμάτητα» για τον θάνατο της κόρης της.

Στη δίκη κατατέθηκε πως η Χαϊντάρι είχε εξαναγκαστεί για πρώτη φορά να συνάψει ανεπίσημο, θρησκευτικό γάμο σε ηλικία 15 ετών, ο οποίος έληξε από δύο χρόνια αργότερα. Η Χαϊντάρι δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί πριν τα 27 ή 28. «Ηθελε να συνεχίσει τις σπουδές της και να βρει δουλειά», αποφάνθηκε η δικαστής Φραν Νταλζίλ, στις παρατηρήσεις της για την καταδίκη της.

Ενώ η Τζαν μπορεί να πίστευε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον της κόρης της, είπε η δικαστής, επανειλημμένα είχε αγνοήσει τις επιθυμίες της και «καταχράστηκε» τη δύναμή της ως μητέρα.

Με πληροφορίες από BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT