Η Ε.Ε. περικόπτει ταξίδια για λόγους οικονομίας

Η Ε.Ε. περικόπτει ταξίδια για λόγους οικονομίας

Μείωση κόστους χρήσης αυτοκινήτων και εξοπλισμού ασφαλείας και εκποιήσεις γραφείων και κατοικιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι διπλωμάτες της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΥΕΔ) καλούνται να ακυρώσουν ταξιδιωτικά τους σχέδια, όπως και προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πάρτι. Η ΕΥΕΔ, που λειτουργεί ως το υπουργείο Εξωτερικών της Ε.Ε., καλείται να κάνει περικοπές 43 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 5% του προϋπολογισμού της, καθώς οι δαπάνες φέτος ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό. Ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times έκανε, μάλιστα, λόγο για «ακύρωση των ταξιδιών διπλωματών λόγω στενότητας του προϋπολογισμού».

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός, αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ, καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ευρωπαίος διπλωμάτης, εξάλλου, επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, αλλά επισημαίνει ότι «ουσιαστικά είχαμε πέσει έξω στον προϋπολογισμό εδώ και δύο χρόνια. Απλώς φέτος τα πράγματα χειροτέρεψαν». Ο λόγος του «εκτροχιασμού» του προϋπολογισμού της ΕΥΕΔ –κατά την εκπρόσωπό της Ναμπίλα Νασράλα– οφείλεται κυρίως στην «παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησε σε σημαντικό έλλειμμα περίπου 40 εκατ. ευρώ το 2024. Δεδομένης της παρουσίας της ΕΥΕΔ με 145 αποστολές και γραφεία σε αρκετά μέρη του κόσμου, το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά 23% από τα τέλη του 2021 έως τα τέλη του 2023, ενώ «την ίδια περίοδο τα ποσά για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές αυξήθηκαν μόλις 2% ετησίως, όπως και το διαρθρωτικό έλλειμμα, με σοβαρές επιπτώσεις για τη λειτουργία τους το 2025».

Ηδη πάντως η υπηρεσία έχει προβεί σε περικοπές και αυστηρά μέτρα λιτότητας, επισημαίνει στην «Κ» η Ναμπίλα Νασράλα, που περιλαμβάνουν μείωση κόστους χρήσης αυτοκινήτων και εξοπλισμού ασφάλειας, ενώ δρομολογούνται εκποιήσεις γραφείων και κατοικιών, όπου είναι δυνατόν. Κάποιοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν κλείσιμο αποστολών σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ άλλοι μιλούν για αναβολή διοργάνωσης των περίφημων «διαλόγων» της Ε.Ε. με σημαντικές, τρίτες χώρες. Η μείωση του κόστους δεν αφορά όμως μόνο αυτό, αναφέρει στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης που σημειώνει ότι φέτος επηρεάστηκε και η λεγόμενη «κινητικότητα» των εθνικών διπλωματών της ΕΥΕΔ, όσων προέρχονται από τα κράτη-μέλη, καθώς δεν ανανεώθηκαν τα τετραετούς διάρκειας συμβόλαια αρκετών συναδέλφων του.

Ετερος Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει στην «Κ» ότι η διαρροή είναι «χρονικά περίεργη», καθώς συμπίπτει με την επικείμενη αλλαγή «φρουράς» στην κορυφή της υπηρεσίας, με την Κάγια Κάλας να αναλαμβάνει τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ. «Δημιουργούνται ερωτήματα», αναφέρει, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως η πρόεδρος της Κομισιόν θα ήθελε η Κάλας να αυξήσει την πίεση προς τα κράτη-μέλη για αύξηση των δαπανών, λόγω των πολλών και πολλαπλών «προκλήσεων» της νέας πενταετίας, και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT