Στα άκρα Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Στην οργάνωση αποδίδεται η ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο χωριό των Δρούζων, Μαϊντάλ Σαμς

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Πλήγμα αντιποίνων αναμενόταν να καταφέρει το Ισραήλ εναντίον της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, δύο ημέρες μετά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του χωριού των Δρούζων, Μαϊντάλ Σαμς, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, που προκάλεσε τον θάνατο 12 παιδιών σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξουσιοδότησε χθες τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προβεί σε όποια ενέργεια αντιποίνων θεωρεί αναγκαία. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει το έγκλημα αυτό ατιμώρητο. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή». Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε νωρίτερα χθες το Μαϊντάλ Σαμς, ενώ την ίδια ώρα ισραηλινό drone βομβάρδιζε τη λιβανική κωμόπολη Σάκρα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας ένα παιδί. «Αυτά τα παιδιά είναι και δικά μας παιδιά. Το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται να αφήσει το έγκλημα αυτό ατιμώρητο», είπε ο Νετανιάχου.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι τόνισε: «Ουδείς επιθυμεί εκτεταμένη πολεμική σύρραξη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Παραδοσιακοί σύμμαχοι

Η μουσουλμανική μειονότητα των Δρούζων στο βόρειο Ισραήλ συνεργάζεται παραδοσιακά με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ τα μέλη της υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες του ισραηλινού στρατού. Το Τελ Αβίβ απέδωσε την επίθεση με ρουκέτες στην υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη. Η Χεζμπολάχ από τη μεριά της μετακινούσε χθες συστοιχίες τηλεκατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων σε οχυρές τοποθεσίες, εν αναμονή ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης έλεγε χθες στην εφημερίδα The Guardian ότι η Χεζμπολάχ δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων εάν προκληθεί.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «το Ισραήλ θα διαπράξει μεγάλο σφάλμα με σοβαρότατες συνέπειες αν επιτεθεί στον Λίβανο».

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, καλώντας τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εξαιτίας του φόβου περιφερειακής ανάφλεξης. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει στην απομάκρυνση πολιτών από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου της Lufthansa (Lufthansa, Eurowings και Swiss) ανακοίνωσαν χθες την αναστολή όλων των πτήσεων προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου μέχρι και τις 5 Αυγούστου. Από τη μεριά τους οι Air France και Transavia ακύρωσαν τις χθεσινές και τις σημερινές πτήσεις τους προς τη Βηρυτό.

Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε χθες τον Νετανιάχου να προβεί σε όποια ενέργεια αντιποίνων θεωρεί αναγκαία.

Ο πόλεμος μικρής κλίμακας που διεξάγεται μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο του 2023, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, έχει προκαλέσει τη φυγή 160.000 πολιτών από τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ 527 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο και 46 στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ προσπαθεί συνήθως να πλήττει στρατιωτικούς στόχους, αν και τα πυρά της έχουν σκοτώσει και παλαιότερα αμάχους. Το Σάββατο, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο σκότωσε τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση την Κυριακή εξαπέλυσε σε αντίποινα μπαράζ 200 ρουκετών και drones εναντίον στρατιωτικής βάσης στο όρος Ερμών, κοντά στο χωριό των Δρούζων, με κάποιες από τις ρουκέτες να πλήττουν το γήπεδο. Ιστοσελίδες προσκείμενες στη Χεζμπολάχ υποστήριζαν ότι το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος κατέρριψε ρουκέτα, θραύσματα της οποίας έπληξαν το γήπεδο.

Στο μεταξύ, ανεξέλεγκτη επιδημία πολιομυελίτιδας κατέγραψε το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στην πόλη της Γάζας. Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου για σκόπιμη παρεμπόδιση της τροφοδοσίας της Γάζας σε τρόφιμα και φάρμακα, προσθέτοντας διαρκώς νέους όρους στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. «Είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου επέστρεψε στην παρελκυστική τακτική του, στις υπεκφυγές και στην άρνηση», ανέφερε η οργάνωση σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Με χθεσινή απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει εντός 7 ημερών ανεξάρτητο μηχανισμό ιατρικής διακομιδής τραυματιών και ασθενών από τη Γάζα σε ισραηλινά νοσοκομεία. Την Κυριακή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ακύρωσε διακομιδή 150 τραυματισμένων παιδιών.

Υπό κράτηση

Νωρίτερα χθες, εννέα Ισραηλινοί έφεδροι τέθηκαν υπό κράτηση από τη στρατιωτική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινό στρατόπεδο. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι Παλαιστίνιος κρατούμενος νοσηλεύθηκε με σοβαρά τραύματα από βιασμό με σκληρό αντικείμενο, με τους κατηγορούμενους εφέδρους να θεωρούνται υπεύθυνοι για τον βασανισμό.

Η σύλληψη των εννέα στο στρατόπεδο Ζντε Τεϊμάν προκάλεσε, όμως, εξέγερση μερίδας εφέδρων της μονάδας. Οι οργισμένοι έφεδροι στασίασαν και κάλεσαν ενισχύσεις, με ομάδα Ισραηλινών πολιτών να εισβάλει στη βάση, για να υποστηρίξει τους συλληφθέντες. Οι εξεγερμένοι στρατιώτες και οι υποστηρικτές τους, κάτοικοι γειτονικών εβραϊκών εποικισμών, απωθήθηκαν ύστερα από μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς. Διαδηλωτές εισέβαλαν χθες το απόγευμα και στο στρατόπεδο Μπέιτ Λιντ, όπου εδράζεται η στρατιωτική δικαιοσύνη και τα στρατοδικεία του Ισραήλ, για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT