Ανταλλαγή απειλών από Αγκυρα και Τελ Αβίβ

Ανταλλαγή απειλών από Αγκυρα και Τελ Αβίβ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκτός ελέγχου είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί με στρατιωτική επέμβαση της ίδιας της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση που συνεχίσει την ίδια πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων και έδωσε τα παραδείγματα των επεμβάσεων της Αγκυρας σε Λιβύη και Ναγκόρνο-Kαραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει το ίδιο τέλος με τον Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος κάποτε είχε στοχεύσει το Ισραήλ!

Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στη Ριζούντα, αφού εξήγησε πως η Τουρκία πρέπει να εξοπλίζεται, υποστήριξε ότι «εμείς πρέπει να είμαστε πολύ ισχυροί, έτσι ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει τα όσα κάνει στην Παλαιστίνη. Οπως εμείς μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως εμείς μπήκαμε στη Λιβύη, παρόμοιο πράγμα μπορούμε να κάνουμε και σε αυτούς. ∆εν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε. Αρκεί να είμαστε ισχυροί για να κάνουμε αυτά τα βήματα. Αλλωστε, κάναμε όσα είπαμε εναντίον του Ισραήλ, όπως το ότι σταματήσαμε το εμπόριο με το Ισραήλ».

Με μια ανάρτηση στο Χ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατζ, απάντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Κατζ ανάρτησε τη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου, αλλά και του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας ότι βαδίζει στα βήματά του. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε άμεσα στον Ισραηλινό υπουργό και ανέφερε ότι «όπως ήταν το τέλος του γενοκτόνου Χίτλερ, έτσι θα είναι και το τέλος του Νετανιάχου. Οπως οι γενοκτόνοι ναζί λογοδότησαν, θα λογοδοτήσουν κι αυτοί που προσπάθησαν να εξαφανίσουν τους Παλαιστινίους».

O διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας με μήνυμά του στο Χ ανέφερε ότι «όποιος είναι αρκετά τρελός για να δοκιμάσει τα όριά μας θα λάβει μια γρήγορη και αποφασιστική απάντηση. Ως Τουρκία είμαστε ενωμένοι στο ζήτημα της Παλαιστίνης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τολμήσει να μας κάνει διαλέξεις ή να μας απειλήσει».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μία επιπλέον κίνηση ζητώντας από το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από τον οργανισμό.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του εννoούσε την αποστολή διεθνούς δύναμης στην περιοχή, όμως αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, όπως το Τele 1, μιλούν «για δήλωση-γκάφα του προέδρου της Τουρκίας».

Η κάθε πλευρά ερμηνεύει με διαφορετικούς τρόπους την απειλή του κ. Ερντογάν, όμως ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Οπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, η Αγκυρα έστειλε στη Λιβύη τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και μισθοφόρους, ενώ στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ η υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν έγινε κυρίως με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά κυρίως πολεμοφοδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT