ΗΠΑ: «Υπερβολικές» οι ανησυχίες για ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ

ΗΠΑ: «Υπερβολικές» οι ανησυχίες για ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Δυτικοί πολίτες εγκαταλείπουν τον Λίβανο, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης κυρίως στην πυκνοκατοικημένη Βηρυτό συνεχίζονται, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου «υπερβολικές»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι «υπερβολικές», παρόλο που κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για σκληρά αντίποινα.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την οργάνωση με έδρα τον Λίβανο για την επίθεση το Σαββατοκύριακο που σκότωσε δώδεκα παιδιά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. Την Κυριακή το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «πράσινο φως» για στρατιωτική επίθεση αντιποίνων.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν δημοσίως σκληρή γλώσσα για να προειδοποιήσουν τη Χεζμπολάχ ότι ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να ξεσπάσουν περισσότερες μάχες.

Χθες, Δευτέρα, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «σκληρή» απάντηση, λέγοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι».

Ισραήλ: Ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή

ΗΠΑ: «Υπερβολικές» οι ανησυχίες για ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ-1

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού ενός δυνητικά περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου. Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλη την επιθετικότητα στην περιοχή και οι φιλοδοξίες του είναι παγκόσμιες», ανέφερε σε γραπτό μήνυμα η Φλερ Χασάν-Ναούμ, ειδική απεσταλμένη του Ισραήλ στις ΗΠΑ για τις εξωτερικές υποθέσεις. «Η δολοφονία αυτών των αθώων παιδιών έχει ξεπεράσει μία κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε η ίδια.

Ο δημοκρατικός Γκρέγκορι Μικς από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στην ιεραρχία των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προειδοποίησε επίσης ότι η περιοχή ακροβατεί μεταξύ της ειρήνης και ενός «ολοκληρωτικού πολέμου», μιλώντας στο CNN τη Δευτέρα.

Ομως οι προβλέψεις για ολοκληρωτικό πόλεμο είναι «υπερβολικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, επικαλούμενος «συζητήσεις που έχουν γίνει».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μία διπλωματική λύση μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Κίρμπι. «Εκεί θα έπρεπε να στοχεύσουμε – όχι σε στρατιωτική λύση, σίγουρα όχι σε στρατιωτική λύση που εμπλέκει άμεσα τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Απειλές από Ερντογάν και προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Καθώς οι εντάσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στην περιοχή, μεγαλώνουν και οι ανησυχίες: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Κυριακή να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ για να παρέμβουν υπέρ των Παλαιστινίων. Η Γερμανία κάλεσε χθες, Δευτέρα, το Ιράν και άλλους να αποτρέψουν την κλιμάκωση και οι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τα δρομολόγια και ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό χθες υπό τον φόβο κλιμάκωσης.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος «προσπαθεί να μην τροφοδοτήσει την ισραηλινή δεξιά ρητορική για το αναπόφευκτο του πολέμου», σύμφωνα με τον Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Δεν έχει νόημα η καταστροφολογία. … Η κλιμάκωση δεν είναι αναπόφευκτη», τόνισε.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το Ισραήλ θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ χωρίς να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο με τόσο μεγάλο μέρος των δυνάμεών του να εμπλέκεται στη Γάζα.

Ποια απάντηση θα θεωρηθεί «περιορισμένη»

Η αγωνιώδης διπλωματική προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στο να αποτραπεί το Ισραήλ από το να πλήξει την πυκνοκατοικημένη Βηρυτό. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο ή να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σαάμπ, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Αμερικανούς μεσολαβητές μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Γκολάν, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή μεγάλης κλιμάκωσης αποφεύγοντας να στοχεύσει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

«Αν αποφύγουν τους αμάχους και αποφύγουν τη Βηρυτό και τα προάστιά της, τότε η επίθεσή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί καλά υπολογισμένη», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανέφερε επίσης ότι η έντονη διπλωματική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο να είναι περιορισμένη η ισραηλινή απάντηση, την οποία χαρακτήρισε πάντως αναμενόμενη.

«Το Ισραήλ θα κλιμακώσει με περιορισμένο τρόπο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο … Αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει», δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed.

Επιχείρηση του Ισραήλ να διεξαγάγει μεγάλο όγκο χτυπημάτων βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος, να πλήξει στόχους στη Βηρυτό ή ακόμη και να πλήξει εγκαταστάσεις που ανήκουν στο λιβανέζικο κράτος και όχι στη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αποδειχθεί στρατηγική υψηλού κινδύνου, επισήμανε ο Ντάνι Σίτρινοουβιτς, αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, Politico, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT